Hope-diamanten kallas för Den Förbannade Diamanten. Legenden säger att Jean-Baptiste Tavernier bröt diamanten ur en staty av gudinnan Sita. Han mötte en våldsam död.
Diamanten togs ur sin infattning 1975 och kontrollvägdes. Den visade sig väga 42,52 karat istället för som man tidigare trott 40,50 karat. Att man tagit så fel är mycket anmärkningsvärt.
Hittades i Indien
Diamantens historia kan spåras tillbaka till en blå diamant kallad Tavernier Blue:
Tavernier Blue hittades i Kollurgruvan, Golconda, Indien. Under tidigt 1660-tal antingen stal eller köpte den franska handelsmannen Jean-Baptiste Tavernier, den diamant som kom att bli känd som Tavernier Blue.
Den Förbannade Diamanten
Legenden säger att Tavernier stal diamanten från ögat av en staty av gudinnan Sita:
Sita.
Efter att ha sålt diamanten till Ludvig XIV säger myten att Tavernier återvände till Indien där han led en våldsam död. Det är emellertid vedertaget att Tavernier avled 1689 i Moskva. I övrigt runt hans sista år är mycket lite känt. Varför han lämnade Paris och reste till Moskva är okänt.
Tavernier som antingen köpte eller stal diamanten i Indien.
Tavernier Blue delades upp av kungens juvelerare Sieur Pitau. Resultatet blev en diamanten - Den Blå Diamanten av Kronan. Legenden säger att diamanten utnyttjats under Ludvig XIV för att mörda personer. Den som lånade diamanten och bär den dog.
Diamanten och kronjuvelerna stals År 1749 sattes diamanten in i ordertecken för Gyllene skrinet, en form av riddarorden, som kungen beställt av juveleraren Jacquemin. Efter att Louis XV dog bars vad inte längre ordertecknet. Istället gav Louis XVI diamanten till Marie Antoinette. Både avrättades under den Franska revolutionen.
År 1792 stals diamanten av sex personer tillsammans med övriga kronjuveler. En av dessa var Cadet-Guillot som tros ha tagit diamanten till London. Där slipades den om till vad som idag kallas Hope-diamanten vilket kunde verifieras 2005.
Foto: Absolutwade. Creatvie commons: Angivna licensregler.
Henry Philip Hope köper ädelstenen
1830 bjöds diamanten ut på auktion i London och köptes av bankiren Henry Philip Hope för £18 000. Diamanten ägdes fram till 1906 av familjen Hope varefter den såldes till
sultanen Abdul Hamid II (av Turkiet). 1911 köpte en Edward MaLean diamanten (via Cartier) som gav den till sin hustru. Hon dog efter att ha fått diamanten men först år 1947 så något samband är inte särskilt troligt.
År 1949 köpte juvelhandlaren Harry Winston den för $176 920 US. Han donerade 1958 ädelstenen till Smithsonian Institute, Washington D.C., där den finns än idag.
Andra kända diamanter
Fler kända diamanter som vi bloggat om:
Lesotho Promise.
Steinmetz Pink (i rosa diamanter)
Mer om ädelstenen och förbannelsen
Smithsonian Institute: The Hope Diamond.
Smithsonian Institute:
Hope Diamond (bok om diamanten).
Wikipedia: Sita Devia (om gudinnan).
Wikipedia: Hope Diamond
Jewels of the Romanov. En blå diamant som tros komma från samma diamant som Hope diamanten.
Farlang.com: The Hope blue.
Pbs.org: The Notorious Hope Diamond.
Underworldtales.com: The Curse of
The Hope Diamond
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar