Köpa dator: Varuhus

2008-01-11

Vi fortsätter temat om att köpa dator med det första alternativet: att handla i varuhus. Ett flertal elektronikkedjor säljer datorer och jag besökte många av dem under mellandagsrean.

Fördelar med varuhusen
Det finns personal att fråga. De flesta var inte några experter men kan ändå tänkas vara till hjälp för en del. En till fördel är att man får datorn med sig hem direkt.

Flera nackdelar finns också med att handla datorn i ett varuhus.

Nackdel I: Äldre datorer i varuhus
Varuhusen har lokalt varulager vilket innebär att datorerna byggs i relativt lång tid innan kunden köper dem. Handlar på nätet är istället ofta fallet att datorn börjar byggas efter beställning. När man köper i varuhus får man därför äldre hårdvara för pengarna.

Under mellandagsrean framgick det ofta mycket dåligt för de modellerna som såldes ut vilken hårdvara som fanns i dem. Ofta var bara RAM-minne, hårddiskstorlek och processorns huvudsaklig generation angiven. Grafikkort och mer exakt vilken processor var långt ifrån alltid angivet.

Vill man spela hyggligt nya spel behöver man noga kontrollera att man verkligen får det man vill ha. Ett tips är att leta rätt på ett nytt dataspel i butiken och jämföra det i alla krav mot datorn.

Nackdel II: Datorns prestanda och komponenter går inte att ändra
Varuhusen säljer standardpaket. Typiskt kan du inte styra mer exakt vilka komponenter som kommer med datorn. Kan man inget eller lite om datorer gör det knappast något.

Kan man mer om datorer och ska använda den till något särskilt kan det däremot löna sig att kunna styra datorns innehåll. För vissa användningsområden lönar det sig ha bättre prestanda för en del saker medan mindre krav finns på annat. Ska man spela på datorn lönar det sig att satsa på ett bra grafikkort. För hemmabio och musik finns andra krav. Störs man lätt av ljud vill man få datorn anpassad så att den är tystare.

Nackdel III: Öppna datorn
För en dator köpt på varuhus gäller normalt att garantin slutar att gälla om du har öppnat datorn. Det gör att du måste besöka dem om du vill installera något nytt i den. Detta kan gälla även när man handlar på internet eller hos små datorbutiker men varierar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar