Miljövänligare SUV och minivan med chiptrim

2008-02-28

Bilar har i mycket gått från maskulinitet till något som i familjen allt oftare ytterst beslutas av kvinnan. Varför kan diskuteras men vi kan under samma period vi haft utvecklingen att bilföretagen tagit fram bilar särskilt riktade mot barnfamiljer.

Från Van till Minivan - Bil för barnfamilj
S.k. van är populära bland hantverkare och körs ofta av just män. Begreppet minivan kommer från Nordamerika och är i princip en van men smidigare. Dessa har blivit populära just bland barnfamiljer och är praktiska att köra runt med barn i. De har också ganska generöst utrymme för passagerarna och ger avstånd mellan dem och bilföraren...

SUV - Sport utility vehicles
SUV - sport utility vehicles - är större och kraftigare, och blev också de snabbt populära bland barnfamiljer. Fördelar SUV har är:

  • Bra med utrymme för passagerare.
  • Ordentligt med plats för kassar, sportutrustning m.m.
  • Mycket säkra för de som är i en SUV men mindre säkra för bilar man krockar med.

Chiptrim av minivan och SUV
SUV hör till de bilar som ofta kan trimmas. En Audi Q7, som hör till den dyrare delen av segmentet, har i "minsta" motorn 233 HK. Enligt ett verktyg som räknar ut vad chiptrim ger kan det ökas till 280 HK.

Möjligheten kommer från att moderna bilar är oerhört datorstyrda idag. Effekt och andra parametrar anpassas utifrån miljönormer, bensinkvalitet m.m. Genom att ändra om programmeringen kan de anpassas till andra behov som fler hästkrafter.

Miljövänligare SUV med chiptrim
Chiptrim är kanske inte är vad man associerar till miljövänligt och därmed heller inte till den svenska barnfamiljens typiska värderingar. SUV är typiskt heller inte miljövänliga bilar.

Samma verktyg ger emellertid att samma SUV kan trimmas till 272 HK samtidigt som medelförbrukningen minskar från 10 l till 8,1 l i stad och från 8 l till 6,3 l på landsväg. Chiptrim ger med andra ord möjlighet både till fler hästkrafter och miljövänligare bilar.

Mer om SUV, minivan och chiptrim
Wikipedia förklarar begreppen minivan och SUV. Verktyget som ger exempel på vad chiptrim kan ge har vi här. Verktyget är från leverantören racimax och resultatet kan säkert variera mellan olika leverantörer.

Den första bilden föreställer en Pontiac Montana och den andra en Audi Q7.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar