Nintendo Wii Sports & Dance Dance Revolution vs Traditionell motion

2008-03-04

Nintendo Wii har en unik styrenhet som går att röra fritt. Det har gjort det möjligt med spel där man rör sig som i verkligheten: tennis, svärdsstrid m.m. Sådana spel kan förbränna ganska ordentligt med kalorier och är givetvis ett bättre alternativ än mer stilla sittande spel.

Colleen Greene vid University of Michigan Health System menar emellertid att virtuella träningsspel kan vara en start men inte är en ersättning till riktiga spel. Orsaken är att de flesta av spelen inte räcker till för att ge konditionsträning. De förbränner heller inte lika mycket kalorier som riktig träning. Spelen kan förbränna upp till 60 till 70 kalorier enligt mätningar som gjorts. En intensiv sport kan emellertid förbränna tre till fyra gånger det antalet. Fördelar spelen har enligt Greene är:

  • Öka tilltron till förmågan så att fler vågar träna "på riktigt".
  • Förbättra hand till öga koordinationen.
  • Ge lättare träning som alternativ till TV & sämre dataspel.

Dance Dance Revolution
Dance Dance Revolution är ett spel som kommit de senaste åren och som är betydligt mer fysiskt aktivt. Det introducerades första gången i Japan 1988 som arkadspel. Nu är det populärt i Asien, Europa, Nordamerika och Australien. Mer än 100 officiella versioner finns med stora inslag av musik och dans.

Till spelet har man en "dansplatta" med fyra pilar: vänster, höger, upp och ner. Två kan spela samtidigt eller så kan en spelare utnyttja två dansplattor med totalt åtta pilar. Spelaren använder fötterna för att pressa på pilarna. Poäng ges utifrån spelarens förmåga att följa beat & rhytm.

Bloggat om Nintendo Wii
Tidigare bloggat om Nintendo Wii:
Prylar till Nintendo Wii
Mest sålda dataspel 2007
Nintendo Wii gör kirurger skickligare

Läs mer
Dance Dance Revolution. Wikipedia.
Virtual Gaming No Replacement For Real Exercise. ScienceDaily.
Hur många kalorier går åt? Nyfikenvital.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar