Träna hjärnan med Sudoku

2008-10-29

Att dagligen lösa sudoku och bokstavspussel eller huvudräkna är bra för vår hjärna. Hos människan är prefrontala cortex mycket större än hos andra djur. Området är viktigt inte minst för planering & organisering av handlingar och arbetsminne. Sudoku och liknande övningar aktiverar hjärnas prefrontala cortex och man kan se att dess ämnesomsättning ökar.

Regelbunden träning av prefrontal cortex ökar hjärnans prestationsförmåga, ditt minne och din intelligens. Sudoku är ett bra sätt att träna prefrontal cortex. Lös ett sudoku dagligen!

Vill du ge bort sudoku i julklapp?
Det finns både böcker och facktidningar att köpa med sudoku. Du kan besöka en bokhandel eller tidningsbutik. En till spännande möjlighet är att köpa ett Nintendo DS eller liknande bärbar "minidator" som sudoku-program finns till. Till Nintendo DS finns t.ex. "Dr. Kawashima’s Brain Training™: How Old Is Your Brain?" Detta program innehåller en mängd olika övningar som hjälper dig att träna upp hjärnan och de klarar av att mäta din hjärnas biologiska ålder. En av dessa övningar är sudoku.

Läs mer om Dr. Kawashima’s Brain Training...

Träna din hjärna med Nintendo DS & Brain Age (Pryltrend.com)

Nintendo DS - Sudoku Gridmaster
Sudoku tycker många är roligt. Dessutom håller det din hjärna i form. Med Sudoku Gridmaster kan du spela sudoku på din Nintendo DS.

Sudoku gratis på nätet
Förutom specialisttidningar med sudoku och ett eller flera sudoku i flera dagstidningar finns sudoku gratis på nätet. Det var Svenska Dagbladet som första svensk tidning började publicera ett sudoku om dagen i tidningen. De har dessutom sudoku på nätet liksom många andra tidningar och specialistsajter. Deras sudoku har fyra svårighetsgrader och är du nybörjare rekommenderar jag att du kör på lätt tills det känns lätt. Att skriva in siffror är enkelt: klicka på fält och skriv en siffra. Radera gör man med mellanslag.

Sudoku - fyra svårighetsgrader (SVD.se)

Läs mer om Sudoku
Hos SVD.se finns en sudokukurs...

Sudokuskolan med Paul Vaderlind (SVD.se)

Huvudsida för hela området träna hjärnan finns nedan. Där finns fler tips och inte bara sudoku:

Träning av hjärna

Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar