Riktig joystick på väg tillbaka

2008-11-30

Vad som gav 1980-talets actionspel dess fantastiska spelkänsla som attraherade så många olika personer var joystick. Jag kan se att PC-tangentbord kan ha värden i actionspel för personer som spelar samma spel eller likartade spel väldigt mycket. Om inte som utvecklingen har gått är det för komplicerat för att komma igång att spela. Det var en sanning som Nintendo Wii snubblade över när de visade att spelkonsol-branschen lämnat större delen av världen bakom sig. Fler och fler hör det och en av de senaste är Hori som kommer med en joystick inspirerad av klassisk arkad-stil till Xbox 360:

Den finns dessutom åtminstone till Playstation 3 och ska börja säljas 18 december för 10000 yen:

En till liknande variant för Xbox 360 har vi nedan. Det finns också några till varianter. Vi kan dock se att det huvudsakliga tänket är ungefär samma:

Denna joystick tillverkas av www.hori.jp: Real Arcade - Pro Ex (japanska)

Är denna joystick lika bra som 1980-talets joysticks?
Jag som faktiskt tillskillnad från de flesta andra idag har spelat allvarligt och mycket på riktiga joysticks är lätt skeptisk till den här konstruktionen. Problemet jag ser är att den är något bred och att man därför optimalt behöver ha ett bord under den. När man spelar med joystick behöver man emellertid röra kroppen för att nå högsta reaktionsförmåga och hastighet. På en klassisk arkad blir det inte ett problem därför att du står upp men bord på den höjden har man ju inte framför sin spelkonsol...

Den här konstruktionen lutar jag därför åt är obekväm att spela många timmar med. Fast jag tror den kommer sälja ganska bra ändå.

En joystick som saknar detta problem och visar att en bra joystick är enkel men effektiv var Tac-2. Den gick utmärkt att hålla i en hand:

Joystick: Tac-2

Tac-2 var en väldigt populär joystick till Commodore 64 åren 1985 - 1990.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar