Yuraku - Billigt 16-bitars TV-spel lånar från Wii

2008-11-30

Här har vi ett TV-spel som ser ganska intressant ut som koncept:

  • Det är väldigt billigt. Priset i UK är bara £34.95.
  • Det har design inspirerad av Wii så den känns lite trendig.
  • Den lånar idéer från Wii t.ex. trådlösa handkontroller.
  • Flera handkontroller används rent av till samma sak t.ex. tennisracket.
  • Designen i övrigt liknar Wii.
  • Den kommer med 16 eller 32 spel inbyggda.

TV-spelet heter Yuraku och vi ser det nedan:

Så vad är nackdelen med Yuraku? Anledningen till att det är så billigt är att det inte innehåller någon avancerad hårdvara. Yuraku är ett 16-bitars TV-spel och hör därmed till den fjärde generationen TV-spel.

16-bitar eran: Fjärde generationens TV-spel
Fjärde generationen TV-spel kallas ibland 16-bitar eran och började i slutet av 1987 när NEC (Nippon Electric Company) kom med TurboGrafx-16. De som dominerande tidsåldern blev emellertid Nintendo med Super Nintendo och Sega med Sega Mega Drive. Nintendo och Sega slogs om makten. 16-bitar eran "slutade" 1993 när det första 32-bitars TV-spelet kom.


Sega Mega Drive

Både Super Nintendo och Sega Mega Drive används som plattformar för TV-spel än idag som kommer ut under olika namn. Ofta handlar det om små bärbara enheter som kommer med många inbyggda spel. Det är mycket troligt att Yuraku är byggd på antingen Super Nintendo eller Sega Mega Drive.

FC Twin
En av mängder av kloner som finns av Super Nintendo är FC Twin som klarar spel både till Nintendo NES och Super Nintendo.

Är Yuraku Super Nintendo eller Sega Mega Drive?
Hade jag tillgång till en enhet vore det naturligtvis bara att titta. Tydliga bilder från spelen hade också givit bra ledtrådar men sådana har jag inte klarat att hitta. Tillverkaren har gjort tillbehör både för Nintendo och Sega så där har vi ingen ledtråd heller. Antalet knappar som är sju på en av kontrollerna säger heller ingenting eftersom kontroller med upp till sex knappar har funnits till både Super Nintendo och Sega Mega Drive.

Att välja Super Nintendo som plattform kanske kan tyckas lite provokativt om man låter sig inspireras så tydligt av designen på Nintendos Wii men jag lutar ändå att spelkonsolen är baserad på Nintendo:

  • För ett stickprov av de 32 speltitlarna som finns för Yuraku visade sig alla finnas för Super Nintendo men inte alla för Sega Mega Drive. Namnen kan dock ha ändrats så det här är ingen säker indikation.
  • Vad som talar för Super Nintendo är dessutom att Yuraku genom "inspirationen" av Wii och det låga priset kan tänkas köpas av Nintendo-samlare. Chansen för det ökar om den är byggd på Super Nintendo.

Men dessutom finns det naturligtvis fler alternativ än Super Nintendo och Sega Mega Drive om än inte lika troliga. Förutom (troligen) en klon av antingen Super Nintendo eller Sega Mega Drive har Yuraku sedan givetvis kompletterats med nyare hårdvara och system för att hantera de trådlösa enheterna och översätta signalerna till klonen.

Hur mycket Nintendo har kommit efter Super Nintendo?
För att få ett begrepp om var Yuraku ligger i tiden kan man också titta på vad som kommit efter Super Nintendo respektive Sega Mega Drive:

Spelkonsol År Bitar
Sega Mega Drive 1988 16
Super Nintendo 1990 16
Sega 32X 1994 32
Sega Saturn 1994 32
Nintendo 64 1996 64
Sega Dreamcast 1998 128
Nintendo Gamecube 2001 64
Nintendo Wii 2007 256

Även om Super Nintendo är 19 år gammal var det en populär spelplattform med välgjorda spel. Hur tilläggsfunktionerna för hantering av det trådlösa är kan jag inte bedöma.

Tidigare om spelkonsoler & Nintendo
Det som bloggats tidigare om Nintendo på Pryltrend.com finns samlat här: Nintendo

Övrigt intressant om spelkonsoler på Pryltrend.com:
Uzebox - Spelkonsol du bygger själv
Zeebo är den Häftiga & Billiga Spelkonsolen

Att Yuraku är billig kanske passar bra nu? Fast egentligen tror jag det skulle bli en större försäljningsframgång att se om det går att göra en spelkonsol från någon generation senare billigt. Där kanske acceptera att man säljer den för cirka 1000 kr inklusive ett stort antal spel.

Läs mer
Om Yuraku på www.yuraku.com.sg:
Yur.Gaming V-MAX16 (23 games) (PDF)
Yur.Gaming V-MAX16 (39 games) (PDF)

Om spelkonsoler från Nintendo (som diskuterats här) i en.wikipedia.org (engelska):
Super Nintendo
Nintendo 64
Nintendo GameCube
Nintendo Wii

Om spelkonsoler från Sega (som diskuterats här) i en.wikipedia.org (engelska):
Sega Mega Drive
Sega 32X
Sega Saturn
Dreamcast

Givetvis kan man också försöka med officiella hemsidor tillhörande Nintendo respektive Sega men i allmänhet har de ytterst begränsad information om äldre plattformar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar