Spara pengar - Nytt Atari Breakout (och tetris)

2008-11-30

Breakout är ett av de mer inflytelserika arkadspelen i riktigt tidiga generationerna och kom ut 1976. I spelet finns en serie med brickor och en boll studsar mellan sidorna på skärmen. När en bricka träffas studsar bollen i bort medan brickan förstörs. Spelaren förlorar när bollen träffar botten på skärmen och för att hindra detta rör spelaren en flyttbar enhet som kan få bollen att istället studsa iväg. Spelets mål är att förstöra alla brickor i varje omgång. Ju längre man kommer desto högre fart på bollen. Enheten man studsar bollen mot minskar dessutom i storlek.

Arkanoid från Taito
Även om principen bakom reak är enkel har det givit upphov till många populära efterföljare. En av de bästa kan nog ha varit Arkanoid från Taito som kom som arkadspel 1986. Monitorn på Arkanoid var svart-vit men såg trots det ut att ha färg genom att någon form av färgat plastmaterial var fäst ovanför skärmen. Vi kan se att det fungerade alldeles utmärkt:

Arkanoid portades till mängder av hemdatorer och spelkonsoler. Det gäller åtminstone (och helt säkert flera andra): Commodore 64, Amstrad CPC 464, Apple II, Amiga, Atari ST, PC, Playstation och Nintendo DS. En av de bästa versionerna av de jag spelat var din till Commodore 64. Denna hade trevlig grafik och med rätt joystick (en TAC-II) var spelkänslan optimal. Andra banan visar vilken förbättring det är jämfört med Breakout:

Arkanoid: Commodore-64

Utseende på banorna är varierade och det handlar nu inte bara att slå sönder brickor utan dessutom angriper fiender man måste studsa sönder. Olika typer av brickor kan kräva olika antal studsar för att gå sönder och vissa brickor kan inte gå sönder. Vidare kan gåvor ramla ner som ger dig fördelar: Extra liv, dubbelt så lång enhet, möjlighet att kunna skjuta med kanon m.m.

Arkanoid till Amiga var givetvis lite skarpare i grafiken men tillförde ingenting nytt i spelet:

Arkanoid: Amiga

Breakout som arkadspel hemma
Nu har de kommit ett litet arkadspel att ha hemma med Breakout. Precis som riktiga arkadspel behöver du stoppa pengar i det och på så sätt blir du motiverad att spara. Filmklippet nedan visar hur det går till att spela:


Spargrisen med Breakout går att förbeställa här för $39.9 US: Arcade Gaming Piggy Bank (www.strapya-world.com)

Relaterade bloggpostningar:
Yuraku - Billigt 16-bitars TV-spel lånar från Wii
Uzebox - Spelkonsol du bygger själv
Zeebo är den Häftiga & Billiga Spelkonsolen

Precis samma sak som det med Breakout går förövrigt också att förbeställa med Tetris för samma pris. Fast även om jag vet att Tetris är populärt hos många tycker jag ändå inte att det riktigt spelar i samma division som Breakout. Eller rättare sagt gör det naturligtvis det men jag tycker inte att det borde göra det. På det stora hela var Tetris ett ganska fjantigt spel (>_<) Hur kunde det bli så populärt (¬_¬)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar