Att äta människa: Japaner smakar bäst

2008-12-22

Kannibalism har varit förbjudet i Papua Nya Guinea sedan lång tid. Det förekom emellertid in i modern tid hos mer isolerade stammar. De kunde bl.a. vara en del av de ritaler krigarna gjorde efter man varit i strid. En föreställning var att de delar av fienden man åt förde över delar av hans styrka. Så var det naturligtvis inte på något övernaturligt sätt. Däremot är det nog inte är orimligt att anta att proteinbrist var ganska vanligt. Efter en ansträngande strid under vilken man rent av kanske skadats och blött mycket kan säkert ett tillskott av proteiner, vitaminer och mineraler från kött som man annars fick mer sällan ha varit värdefullt. Det förekom även att döda släktningar åts som en del av ritualerna och sorgearbetet. Även denna typ av kannibalism är förbjuden liksom alla andra former sedan 1950-talet.

Vilka människor smakade bäst?

Antropologisten Olga Ammann gav sig djupt in i Papua Nya Guinea och träffade på stammar där folk ännu kunde beskriva smaken av människa. Köttet från vita uppgavs ha sämre smak. Det luktade starkt och var salt. Japaner uppgavs ha den bästa smaken och kvinnorna ska smaka bäst. Uppgifterna är inte orimliga. I många områden i Asien, t.ex. Kina, är det vanligt att västerlänningarna uppfattas lukta surt. Orsaken är troligen att vi äter mejeriprodukter vilket inte alls är lika vanligt i de här regionerna. Att vi smakar salt kan ha att göra med att många västerlänningar äter väldigt mycket salt.

Korowai kanske fortfarande äter människa

En av få stammar man tror fortfarande utövar kannibalism är Korowai. Fram till 1970-talet var världen utanför deras stam i princip okänd för dem. De bor i kojor i träden i isolerade områden. Om detta är en av de stammar Olga Ammann pratade med folk ifrån har jag inte hittat några uppgifter om. Det verkar emellertid troligt då de är kända för att påstå att detta för besökare. Man håller det också för ganska troligt att fall av kannibalism förekom in i 1990-talet.


Foto: 710928003
Licens: Creative Commons Attribution 2.0

Ritualer där man åt människa som tros ha förekommit inkluderar häxor. De som misstänktes vara häxor kunde dödas för att sedan ätas. Att detta förekommer nu är möjligt och en del i stammen påstår det. Det har emellertid föreslagits att ritualen i princip har dött ut helt men att vissa byar felaktigt påstår att det förekommer för att stimulera turismen.

Risker med att äta människa

Vanan att äta människa är inte utan risk och att döda människor kan överföra sjukdomar man annars inte hade drabbats av. Ett exempel på det är den dödliga Creutzfeldt–Jakobs sjukdom där hjärnan bryts ner av prioner. En mer känd variant på Creutzfeldt–Jakobs sjukdom är den s.k. Galna-ko sjukan. Ytterligare en variant är kuru som förekommer unikt på Papua Nya Guinea. Kuru spreds mycket sannolikt just genom kannibalism. Genom att äta hjärnan eller få i sig substans från kroppen i sår medan man slaktade kroppen fick man i sig prionerna och drabbades av sjukdomen.

Sjukdomen upptäcktes hos Fore-stammen som lever i Okapa-distriktet på Papua Nya Guinea. Ritualen som spred sjukdomen var att man åt döda släktningar. När en släktning dog slaktade släktningar på moderns sida kroppen. Armar, fötter och hjärna togs ut och bröstet öppnades för att ta ut de inre organen. De som hade dött i olyckor var särskilt efterfrågade eftersom de vanligen hade mer fett på kroppen. Denna ska ha liknat gris i smaken enligt en av de tidiga forskarna som studerade stammen.

Kuru har dykt upp igen

Sjukdomen försvann nästan helt när kannibalism förbjöds och blev mycket ovanligt. Intressant nog rapporterades det i The Lancet juni 2006 att forskare vid University College London sett att sjukdomen dykt upp igen. En möjlig orsak är längre inkubationstid förekommer hos en del smittade. I så fall är det inte orimligt att vi kommer se fler människor insjukna i Galna-ko sjukdoman.

De nya fallen av kuru var emellertid inte särskilt många och antalet som rapporterades i artikeln var 11 stycken. Samtliga av dessa hade sådan ålder att att de kan ha ätit människor medan det ännu var tillåtet. Det kan dock inte uteslutas att vanan att äta människor förekom länge efter att det blev förbjudet och att detta är orsaken till dessa fall.

Läs mer

Uppgifterna om hur olika människor smakar sägs ha publicerats i Olga Ammann bok Die letzten Papua: Kunst und Kultur der Ureinwohner Neuguineas (Sondereinband). Jag har emellertid inte läst den själv utan uppgifterna kom via Bild.com:

Kommer den i engelsk översättning ska jag dock ta och läsa den.

En annan bok jag börjat läsa idag är dock Djungelbarn av Sabine Kuegler. Hennes föräldrar gav sig djupt in i Papua Nya Guinea och hon växte upp från åtta år till 17 år hos en av stammarna. Därefter fick hon återvända till Tyskland och sedan dess har hon mått dåligt och längtat tillbaka. Vill man ha en skildring av de "primitiva" stammarna tycker jag att det är en bra bok.

Mer om sjukdomen kuru:

En lista på stammar som kannibalism tros ha förekommit bland:

Huruvida korowai fortfarande äter människa diskuteras i:

3 kommentarer:

Anonym sa...

dou skollej viallj gvetasd vod joage tykse on daig mena dert far dou ikes gveasd haghaghag jevfsa jopiner og desms sprike

Swedish Research sa...

Men jag har ingenting emot dig. Gillar verkligen din blogg (om jag nu mot förmodan inte tar fel på vem du är).

Swedish Research sa...

Jag tycker förövrigt att det där är väldigt orättvist. Helt fel.

Skicka en kommentar