Burger King: Prylar enligt Wii med hamburgare

2008-12-07

Att leksaker kommer med hamburgare är vanligt när det gäller menyer för barn. Det ger filmföretag och andra liknande aktörer möjlighet att göra reklam samtidigt som hamburger-restaurangen får möjlighet att ge något extra som kan uppmuntra till trogna kunder och extra försäljningar. En aktör som jag fått för mig är återkommande är Disney på McDonalds där figurer från nya Disney-filmer ibland dyker upp i Happy Meal. Happy Meal är en meny i en låda i festlig utformning anpassad för barn där en version huvudsakligen avsedd för flickor respektive pojkar finns. Förutom själva måltiden finns en eller flera leksaker.

Wii på Burger King
Förutom Disney är det mitt intryck att reklam för filmer via leksaker tillsammans med hamburgare är vanligt. Att Burger King nu skickar med "Wii-leksaker" tillsammans med vissas hamburger-menyer för barn känns därför riktigt intressant. Det är kanske ett tecken på att filmindustri och spelindustri får fler likheter? Dataspel är kanske inte längre så avgränsat utan en nöjesindustri på ungefär samma sätt som TV, musik och film?

Wii prylarna kommer finns med måltiderna i nationellt i USA med start 10 november 2008 (d.v.s. det är redan igång) till 4 januari 2009, eller tills leksakerna är slut. Wi-prylarna ger dessutom möjlighet att vinna en av 500 Wii-system.

Samlingskort Nintendo-figurer
Även samlingskort med tema från Wii ska finnas föreställande en av fyra Nintendo-figurer ska finnas och till försäljning på restaurangerna. Burger King ser det som en chans för kunderna att köpa en billig och bra julklapp samtidigt som de äter hamburgare:

- Trycket är alltid stort vid helgen att hitta de perfekta presenterna till familj och vänner utan att spränga banken. Våra BK® Crown Cards är en perfekt present därför att de tilltalar många samtidigt som de är enkla att få tag i och billiga. menar Cindy Syracuse, senior director, cultural marketing, Burger King Corp.

Med samlingskorten kan man dessutom köpa mat på Burger King.

Tio prylar inspirerade av Wii
Totalt handlar det om 10 prylar inspirerade av Nintendo Wii som kommer med vissa barnmenyer på Burger King i USA. En härligt klassisk Nintendo figur är Donkey Kong. Donkey Kong var en av Nintendos första stora framgångar och kom redan 1981 som arkadspel. Efter det har det kommit ut i många versioner och jag hade själv för evigheter sedan en Game & Watch Donkey Kong (rulla ned för bild). Nedan har Donkey Kong prylen som finns på Burger King:

Tolkar jag texten rätt lekar man med honom genom att skjuta iväg honom i luften mot ett mål.

Flera prylar med Mario finns också. Det gäller åtminstone dessa två och eventuellt kanske någon mer (på en del bilder är det svårt att se om han kanske är med i bakgrunden):

En figur från ett aktuellt spel har vi här från Mario Kart (mer information om spelet och fler inspirerade prylar). Figuren i Mario Kart leksaken är Yoshi:

Princess Peach (ピーチ姫) är en figur som dök upp första gången i Nintendo Super Mario Bros. Hon är princessa i Svamp Kungariket (toppis-land?) och har ofta i "uppgift" att vara i svårighet så att hon kan räddas. Hon är av och till nästan lite parodi på myten om kvinnan som behöver räddas:

Diddy Kong dök första gången upp 1994 i Donkey Kong Country och bor på Donkey Kong Island. Det är en kompis till Donkey Kong.

Nästa leksak heter Metroid Challenge. Jag är osäker exakt på vad det är inspirerat från men kanske Super Metroid (Metroid 3)? Super Metroid kom till Super Nintendo och var ett äventyrsspel.

Chain Chomps (Wanwan) ett litet odjur som är svart och runt, och vanligen är bundet med kedjor. Kommer det lös angriper det allt. Det ska bygga på en upplevelse Mario:s skapare Shigeru Miyamoto hade som barn när en hund angrep honom. Chain Chomps har vi nedan:

De här två vet jag inte riktigt vilka spel de inspirerats från:

Läs mer
Mer om "samlingskorten": www.bk.com
Mer om leksakerna på www.clubbk.com: Wii Toy

Både www.clubbk.com och www.bk.com är domäner som hör till Burger King.

Mer om Nintendo och Mario på Pryltrend.com:
Nintendo
Prylar - Mario Fanatism \(^o^)/
Super Mario håller i din Nintendo DS
Nintendo DS i unik design + Spel: New Super Mario Bros + Brain Age

Frågan att fundera och meditera över är: Är Nintendo i spelindustrin vad Disney är i filmindustrin?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar