Kul med trolldeg

2009-05-12

Trolldeg är en "modellera" man kan göra själv och som inte är giftig i små doser (men innehåller mycket salt så äter man mycket kan det vara farligt). Dessutom smakar den illa vilket avskräcker barn från att äta den.

Grundrecept

Ett enkelt recept av många möjliga är:

  • 2 dl vatten.
  • 1½ dl salt.
  • 4 dl mjöl.

Om du använder koksalt eller mineralsalt saknar betydelse så länge det är salt avsett för att äta. Färgen ser inte rolig ut så degen bör färgsättas med karamellfärg. Man kan även pröva med att tillsätta en matsked glyserin för en mjukare deg som kan få en trevligare yta. Även olivolja eller rapsolja kan prövas p.s.s. som med glycerin.

Att grädda trolldeg

När degen formats torkas den i ugn vid 75 °C - 125 °C tills den är torr (bör inte ta mer än två timmar). Därefter behöver stå i rumstemperatur cirka 12 timmar - 36 timmar för att verkligen vara torr. Det går också att dra upp temperaturen mer i ugnen och slippa eftertorkning men det ökar risken för att de blir spröda och spricker.

Ju större skapelser desto lägre temperatur i ugnen vill du ha och istället längre gräddtid. För mindre figurer går det lättare med höga temperaturer men det är då viktigt att du inte lämnar dem för länge i ugnen. Mer än 175 °C rekommenderas inte och sällan mer än 125 °C. Är du osäker på när den är klar kan du knacka på figuren. Det ska låta "hårt" och ihåligt.

Vanliga problem

Är det mycket luft i degen (aktuellt när någon bakat in ett ihålligt rum i figuren) kan luften börja expandera och figurer växer. Ta ut figuren och stick hål! Annars är risken stor för att figuren spricker.

Kul att göra med trolldegen

Barn gör givetvis vad de nu tycker är utvecklande, inkomstbringande eller kul Mer genomtänkta projekt kan vara:

  • Figurer till halloween: benknotor, dödsskallar och ögon.
  • Ansikten som man målar med vattenfärg när de torkat.
  • Huggtänder som målas vita.

Otäcka ögon kan du göra genom att peta ner pärlor i ögongloberna som får bli iris. Efter gräddning kan du måla ögonvitan vit med röda streck som bildar blodådror.

Mer att läsa

Det ursprungliga receptet (2 dl vatten, 1 ½ dl salt och 4 dl mjöl) som jag sedan experimenterade vidare med och fick bättre resultat med både glycerin och olivolja hittade jag på Roliga lekar där tips om fler degar också finns: Pyssel.

Något spännande men mer avancerat att pröva kanske är vaxskulpturer? Wikipedia har mer att berätta: Wax figure. Jag har aldrig prövat men de skriver att bivax är ett excellent medium som lätt skärs och formas i rumstemperatur. Känt i det sammanhanget är naturligtvis Madame Tussauds: www.madametussauds.com. Den första utställningen gjordes redan 1770 och blev väldigt populär.

1 kommentar:

Anonym sa...

hej! hur skriver man på trolldeg?
Såg en bild på en dörrskyld med underbart fin text, det kan ju inte vara vattenfärg, är det bläck?

Skicka en kommentar