Commodore 64 till iPhone verkar riktigt trevlig

2009-06-23

Manomio är inriktade på att utveckla applikationer till iPhone. Tillsammans med danska Kiloo Aps har de nu kommit med vad som ska vara en komplett C64-emulator till iPhone. Denna inkluderar allt man kan tänkas behöva:

  • Commodore 64 BASIC.
  • Emulerar SID (ljudchipset C64 hade och som var imponerande före sin tid).
  • Sparar var du är i spelen automatiskt.
  • Olika sätt att få spelen representerade på skärn (porträtt / landskap, rotering, helskärm m.m.).

Gränssnitt har en riktigt realistisk "joysick" och dessutom ett "C64-tangentbord". Nedan ser vi hur emulatorn ser ut igång på iPhone:

Nedan har vi det officiella filmklippet:

Projektet övergavs tidigare p.g.a. svårigheter att köpa officiella licenser och osäkerhet kring hur Apple ställer sig till en emulator i AppStore eftersom den troddes kunna ligga utanför reglerna. Manomio klarade emellertid att licens även från Commodore Gaming (för spelen) och övrig licensiering (kring emulatorn) via Kiloo Aps. Dessutom fick de uppmuntrande indikation från Apple om att emulatorn kanske skulle accepteras på App Store. Manomio gick därför vidare och utvecklade emulatorn som ser riktigt imponerande ut.

Tråkig nog godkände Apple inte emulatorn och spelpaketet till Apple Store. Där finns dock idag emulatorer för andra chips och det är väl därför kanske inte otroligt att Apple väljer att ändra sitt beslut.

Emulatorn är tänkt att komma med flera spel på köpet: Dragons Den, Le Mans, Jupiter Lander, Arctic Shipwreck och Jack Attack. Övriga spel som just nu finns är:

  • Bristles. $0.99
  • Astro Chase.
  • Commodore Sporst Pack I med International Soccer, International Basket, International Tennis och Le Mans. $1.99

Det är väl kanske inte dom C64-spel jag själv skulle välja men fler kan väl komma (fast nu har jag ingen iPhone) om det hela får säljas på Aoo Store.

Läs mer på www.c64iphone.com och hos spelbloggen Toucharcade.com: Full Commodore 64 Emulator Rejected from App Store.

Tidigare relaterade bloggpostningar om dataspel från gårdagen:

Både Commodore 64 och Nintendo NES är ju två gamla plattformar som än idag ofta emuleras och rent av säljs paketerade som "nya" billiga spelkonsoler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar