Extremt tunn högtalare från Warwick Audio Technologies

2009-06-02

Gråskala av ljudintensitet.

Den nya teknik Warwick Audio Technologies utvecklat för nya högtalare kallas FFL och gör det möjligt att skapa högtalare inte tjockare än 0.2 m.m. (nuvarande prototyp är 0.25 m.m.). Högtalarnas storlek menar man kommer ge helt nya möjligheter till bra ljud på offentliga platser. Den går helt enkelt enkelt och effektivt att montera i mycket mer.

En spännande ny användning kan vara att montera högtalarna 360 grader runt en lampskärm, i taket, stolarna i föreläsningssalar eller varför inte inbyggd i ett whitebord? Lösningen kan nog också passa till give-aways tror jag (beroende på vad sådant här kommer kosta). Med en högtalare som denne vilken inte tar plats kan man komma på hur mycket användnig som helst. Eftersom de görs av laminat går det tillochmed att göra bildtryck på dem.

Prototypen uppges ge ett bra skarpt ljud och ljudtrycket är 80 - 105 dB. Vidare sägs den dra väldigt lite kraft och generera mycket lite värme. Ljudets riktning producerad av FFL kontrolleras genom att flexa laminatskivor. Det gör det möjligt att modifiera ljudets egenskaper på samma sätt som man ändrar en bild eller böjd spegel.

Annorlunda princip

Vanliga högtalare tar en strömsignal och konverterar den till ett magnetiskt fält. Det magnetiska fältet får högtalaren att vibrera vilket ger ljud. FFL skapar istället ljud genom att den elektriska signalen direkt läggs på en laminat-skiva bestående av två membran med ett isolerande lager emellan. Det elektriska fältet får membranen av fibrera och ljud kommer.

Förutom att möjliggöra tunna högtalare menar Warwick Audio Technologies att tekniken är mer miljövänlig eftersom energiförluster sker när magnetfält skapas utifrån ström.

Mer om FFL från Warwick Audio Technologies:

Företaget som utvecklat högtalaren: www.warwickaudiotech.com

Mer bloggat om och högtalare och ljudsystem Pryltrend.com.

2 kommentarer:

Jan Sandahl sa...

Intressant!

Jag fortsätter min väntan på ljudväggar och det "atomiserade" ljudet (vilken del av ljudet som helst kan addresseras/panoreras et c över en hel vägg, eller varför inte väggar/golv/tak?). Men det skulle förändra hela ljudproduktionen också, hur man mixar. Det finns varken mjukvara eller hårdvara för dylika övningar än. :-)

Swedish Research sa...

Fast det här är i första hand inte tänkt för det utan av kostnadsskäl små enheter. Inte heller just högkvalitativt ljud. Det här låter också helt ok kopplat till en dator med Linux när man spelar Youtube.

Skicka en kommentar