Atari ser återigen ut som Atari

2009-07-27

Atari var under 1980-talet och ett par år in i 1990-talet en av de ledande leverantörerna av dataspel och spelkonsoler. När hela dataspelsbranschen krashade 1983 (diskuteras i artikeln om Vectrex som kom 1982) tog det hårt på Atari.

Atari precis som Commodor, Amstrad, Amiga och övriga av den tidens spelkonsoler och hemdatorer (spelkonsoler för båda fortsättningsvis) använde vanliga teveapparater som bildskärm. Särskilda lösningar för att få ut maximalt av teven förekom både i dataspelen och redan i spelkonsolernas hårdvara. Retro är relativt stort och många gillar att kunna spela klassiska spel. Därför har mängder av emulatorer av C64, Atari m.m. utvecklats så att det går att spela på nätet, på en vanlig hemdator eller i dagens spelkonsoler. Att återskapa den speciella bild den tidens spel gav i TV är dock svårt.

En grupp studenter vid Georgia Tech Computer Science har utvecklat en lösning på det. Projektet började våren 2009 och just nu arbetar de tillsammans med Stella för att införa ändringar för att få en mer realistisk bild.

Stella emulerar Atari 2600

Stella är en emulator av Atari 2600 (i bilden) och är öppen källkod. Den går att köra på de flesta moderna plattformar inklusive: Microsoft Windows, Sega Dreamcast, Mac OS X, Linux, Windows CE/Mobile, GP2X, Nintendo DS och Nintendo Wii.


Atari 2600

Mer om emulatorer finns även att läsa i kommentarerna där en läsare har mer att berätta.

Atari liksom många döda plattformar lever vidare i retro och några exempel finns i de här inläggen:

Klassisk Atari joystick för PC och Mac

Vectrex: Extremistisk spelkonsol från en underlig tid (1982)

Arcade Baby & Mania: 90 / 150 klassiska arkadspel i ett

Commodore 64 till iPhone verkar riktigt trevlig

Arcade Gold: Joystick klar för TV med åtta spel

Commodore 64 plug n play - Joystick med dataspel

C64 på Nintendo Wii via Wii Virtual Console

Riktig joystick på väg tillbaka

Retro Mini Handheld för dina gamla Nintendo NES spel

Spela Wii Virtual Console games med NES, Super Nintendo och Nintendo 64 kontroller

Spela Game & Watch på nätet

JPCSP: Emulerar PSP med Java

Spela Nintendo NES på nätet utan spelkonsol

Spela Doom i webbläsaren

Zeebo är den Häftiga & Billiga Spelkonsolen

Är du intresserad av att få en bild av hårdvaran i den tidens spelkonsoler diskuteras det i:

Uzebox - Spelkonsol du bygger själv (Diskuterar äldre spelkonsoler)

2 kommentarer:

Thomas sa...

Hej. Jag kan inte låta bli att peka ut några felaktigheter i din text. Atari som företag kan väl bara sägas vara ledande fram till mitten av 80-talet ungefär. Därefter gick det sakta men säkert utför. Under 90-talet köptes företaget friskt (först JTS, sedan Hasbro och till sist Infogrames som bytte namn till Atari).

Dessutom hävdar du att de "slog igen" 1984? Det är inte bara felaktigt då företaget bara delades, utan dessutom lite motsägande din första mening.

Vad det gäller emulatorer vet jag inte hur det ligger till med just Stella, men generellt är det faktiskt inte behovet av att spela gamla spel som driver emulatorernas utveckling, istället är det programmerarnas vilja att testa sina färdigheter och gränser som driver den utvecklingen i första hand. Den stora massans spelbehov kommer faktiskt i andra hand.

Sedan leder den första länken under texten till en grov felaktighet. Joysticken är för Atari VCS (eller Atari 2600 om man så vill) och INTE Atari ST. ST:n hade inga officiella medföljande joysticks.

I övrigt en kul sajt och jag gillar speciellt att du skriver lite om Retrospel.

Hans sa...

Jag tog bort ST från inlägget du pekade ut. Det här inlägget ändrar jag inte förutom att lägga till en text som anger att de bör läsa den första kommentaren för mer information om emulatorer och att jag ändrar uppgiften kring 1984.

Skicka en kommentar