Prylar tillverkade i fängelse demonstrerar lateralt tänkande

2009-07-25

Sloshspot visar i The Wonderful World of Prison Inventions upp ett antal otäcka prylar tillverkade i fängelser. Det minst otrevliga exemplet var den här tändaren tillverkad av ett AA-batteri:

Bilden kommer ursprungligen från Temporaryservices.org: Prisoners' inventions.

Ett otrevligare exempel är denna piska (ursprungligen från Whip with razor blades):

Laterialt tänkande krävs vid begränsade resurser

Vad som är intressant med prylarna är att de visar hur verktyg för att lösa konkreta problem går att bygga på nytt sätt när få resurser finns för "riktiga" lösningar. Problemet blir löst på ett nytt sätt. Att hitta sådana lösningar kallas lateralt tänkande eller som Wikipedia förklarar det:

Lateralt tänkande är ett otraditionellt angreppssätt av en frågeställning, som i vissa fall kan ge oväntade enkla lösningar på svåra problem.

Begreppet myntades av Edward de Bono i hans bok The Use of Lateral Thinking från 1967.

Intelligens är att se lösningar?

Att definiera intelligens är svårt och gångbara definitioner följer de intelligenstest som blir vanliga inom psykiatri och/eller forskning. Vad intelligens är i vidare mening är svårare att sätta fingret på.

Kanske är intelligens förmågan att lösa problem? Där förmågan att hitta nya lösningar är en typ av intelligens motsvarande lateralt tänkande. Jag vill gärna sedan länge se det på detta sätt.

Kolumner av nervceller viktiga?

I hjärnan finns nervceller organiserade i staplar (smala kolumner) som går från ytan (cerebral cortex) ner till hjärnans via substans. En kolumn består av inte mer än ett hundratal nervcellkroppar på varandra. Ett sätt att se hjärnan på är att se grupper av kanske 25 - 100 st av kolumner som ligger nära varandra som en enhet och dessa kallas i så fall corticala kolumner. De tros vardera fylla en gemensam funktion.

En artikel nyligen publicerad i Current Directions in Psychological Science av Eduardo Mercado III från University at Buffalo ger några intressanta idéer om hur hjärnan fungerar som pekar just mot problemlösning och lateralt tänkande:

Cognitive Plasticity and Cortical Modules

Fler grupper av kolumner ger högre potential

Eduardo Mercado föreslår att förmågan att lära sig och förbättra kognitiva förmågor ligger i förändring av de strukturer i hjärnan som kallas cortical kolumn.

Det är hur många corticala kolumner en hjärna har menar Mercado är vad som avgör intellektuell potential. Fler sådana tränade för olika förmågor gör att vi kan hantera olika händelser vilket i sin tur är viktigt för hjärnans förmåga att lära sig olika saker.

Lateralt tänkande: När flera grupper av kolumner koordineras på ett nytt sätt?

Inte bara antalet grupper av kolumn är viktigt utan också hur de koordineras med varandra. Tar man de här tankarna längre kanske man kan se en koppling till lateralt tänkande? Även om du förstår hur ett batteri fungerar räcker det inte för att du nödvändigtvis ska inse att batteriet kan hjälpa dig göra upp eld. Eller ens om så hur du ska göra för att tillverka tändaren. Kanske är det just kopplingarna mellan olika cortical kolumn viktiga för att klara detta?

Anpassning och tillväxt i hjärnan

Här tror jag "säkert" också att neurogenesis (tillväxt av nya hjärnceller) har stor betydelse. Där som jag skrev har man redan sett att neurogenesis är viktigt för att koppla samman minne av händelser:

Nya hjärnceller kritiskt för lokalsinne och koordinering av minne

Denna typ av neurogenesis är säkert viktig för lateralt tänkande så att man ser samband och skillnader mellan händelser. För att koordinera förhållningssätt mot händelser specialiserade i olika grupper av kolumner. Kanske har neurogenesis även andra funktioner där samband uttrycks?

Mer på Pryltrend

Några relaterade inlägg om vapen respektive intelligens:

Tränar min Intelligens! Inköpta prylar

Video - Pistol som Mobiltelefon

Schwerer Gustav - Världens största kanon vägde 1344 ton

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar