Pontus Schultz om internets innovationer i Sverige

2009-07-25

På Pontus Schultz blogg finns det här inlägget intressant att läsa:

Uppdrag: Rädda internet

Särskilt det här Schultz skriver är bra att ta sig en funderare över:

"Det handlar om att öppenhet och digitalisering förskjuter makten från organisationer till individer, oavsett om de är kunder, anställda, samarbetspartners, medborgare eller aktieägare. Vi måste anpassa oss till en transparent värld, där alla kan jämföra oss med konkurrenter, jämföra våra ord med våra handlingar och välja bort oss med några enkla klick, för att inte tala om den kraft och makt de kan utveckla genom att ta sitt nätverk med sig."

Jag skrev en kommentar till en annan sak i inlägget men det blev så fult formaterat på hans blogg så jag tar den här igen och förbättrar dessutom några små detaljer.

Ericsson och innovationer

Kommentaren rör följande från inlägget:

"Varför är den enda vägen framåt vi agerar på att dra dem inför rätta? Varför är inte ett bolag som ERICSSON, som byggt hela sin framgång på att ligga längst fram i mötesplatsen mellan teknikutveckling och nya digitala beteenden, djupt involverad i att försöka sno åt sig det bästa av kunskapen som finns där?"

Sådant var jätte-hett ett tag på Ericsson. De satsade enormt på allt möjligt ett tag kring internet. Jag var en tid på Ericsson direkt efter Universitet och programmerade säkerhetsprotokoll till ett av jätte-projekten. Det var hur många som helst (massor) som arbetade i projektet (IP@Service). Sedan tog jag ledigt några veckor och gjorde några tentor jag hade kvar och när jag kom tillbaka var alla konsulter, medarbetare på Ericsson m.m. borta med ett fåtal undantag. Säkerhetsgruppen var kvar och lite till så jag var där ett antal månader till och gjorde ganska lite tills jag tröttnade och började jobba åt ett konsultföretag istället.

Kring både det projektet och en hel del annat upplevde man nog att det kostade oerhört på det sätt de var vana att arbeta med från tekniksidan på telefoni. Allt blir så resurs-stort redan från kravspecifikation. Så man bromsade de flesta av dessa projekt (i bästa fall) innovativa inom nya områden och här IP och internet.

Samma sak gäller kommunikationsprotokoll där det ska vara hyggligt komplicerade problem för att det ska passa det sätt som den här typen av företag arbetar. UMTS är ett exempel på vad som passar dom. Så fort de glider ner bara lite från det så floppar det oftast därför att det blir så lätt mycket mer komplicerat än problemet egentligen kräver. Då blir det dyrt att ta fram både för Ericsson och alla andra som påverkas. Wap var ett bra exempel på det.

Internet har ju istället hela tiden gått mot att det blir allt enklare att bygga och att det måste vara så för att nå lönsamhet. Det passar inte riktigt Ericsson.

Relaterat på Pryltrend

Följande inlägg om lateralt tänkande kan vara värda att ta sig en titt på eftersom kopplingen till ny innovation är tydlig:

Prylar tillverkade i fängelse demonstrerar lateralt tänkande

Följa analyser diskuterar vad som fick några prylar att bli onormalt framgångsrika:

Därför segrade Nintendo Wii i konsolkriget

Framtiden för mobilitet utifrån en portabel Xbox

Hemligheten med Hello Kitty

Apple Netbook är på väg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar