Människans framtid kräver träning av hjärnan

2009-08-03

Träning av hjärnan handlar om väldigt tidsmässigt begränsad träning som lär vår hjärna att fungera mer effektivt. Antalet olika värden som går att se är ganska stort men just nu ligger intresset särskilt på tre områden:

  • Livskvalité.
  • Ekonomisk tillväxt.
  • Nationell säkerhet.

Värden går att få i alla tre av dessa områden utan att något utesluter det andra. Det viktigaste området är livskvalité därför att en ökning där kommer troligen alltid påverka positivt även avseende ekonomisk tillväxt och nationell säkerhet.

Ökad livskvalité

Trots att området är nytt och forskning på positiv påverkan har nästan helt varit inriktad på att motverka försämrat minne hos äldre och minska symptom på ADHD dykter positiva värden upp inom andra områden och däribland avseende depression:

"Brain fitness" gör dig gladare

Om den effekten bekräftas (och jag är helt säker på det) blir värdet direkt enormt därför att det berör väldigt många personer. Läkemedel för behandling av depression är jämfört med placebo heller inte särskilt effektiva.

Troliga värden gäller även att förebygga nedsatt kognition hos äldre. Äldre blir friskare och dör senare. Då gäller det att hjärnan också hänger med så att man också upplever något positivt på ålderns höst. Här finns ett snabbt växande vetenskapligt stöd och ett intressant inlägg på Pryltrend är:

Forskning om dataspel och kognitivförmåga undersöks med amerikanska stimulanspengar

Stödet för effekt på ADHD är också växande. Här är värdet lägre eftersom mycket effektiva läkemedel finns. Ändå kan det vara viktigt som komplement till läkemedel när dessa ger otillräcklig effekt eller när de ger besvärande biverkningar. Koncentrationsförmåga och träning av hjärna diskuteras kort på:

Träning av hjärna

Ekonomisk tillväxt

För samtliga av föregående värden är det ekonomiska värdet för samhället enormt. Det här är sjukdomar och funktionshinder som kostar fullständigt enorma summor. Kostnaderna berör inte bara sjukskrivning utan det handlar också om nedsatt prestationsförmåga hos stora grupper av människor långt innan problemen nått så långt att sjukskrivning är nödvändigt.

På samma sätt är motsatt verkan mycket troligt möjligt att uppnå d.v.s. att folk blir gladare utan att innan var sjukligt "oglada" respektive presterar på högre nivå utan att innan presterat onormalt dåligt. Vidare kan ökad inlärningskapacitet och koncentrationsförmåga även när dessa innan var helt onormala ge stort ekonomiskt värde. Folk ogillar i allmänhet att sådana värden diskuteras men här handlar det om träning som tar relativt liten tid och i övrigt sannolikt har en effekt som gör att man blir gladare, löper minskad risk för depression och mår bättre. Det handlar inte om att tvinga folk till att arbeta sönder sig utan motsatsen.

Sådan träning kan ge stora värden både bland vuxna och i skolan. Den mest kompletta mängden information på svenska (och överhuvudtaget en av de absolut bästa) om faktorer som kan ge värde finns på Nyfiken vital:

Öka din intelligens med träning av arbetsminne

Nationell säkerhet

Jag har vidare länge menat och argumenterat för att detta område är viktigt för vår nationella och globala säkerhet. Ett exempel rör miljöförstöringen och flera föga genomtänkta krig. Problematiken menar jag har i samtliga av de svåraste felen varit att folk inte orkat koncentrera sig på argumenten utan hållit fast vid gamla trosföreställningar och låtit känslorna fatta besluten.

Detta område handlar emellertid inte bara att förhindra idiotiska idéer vilka kan utrota hela mänskligheten utan också om att världens demokratier inte ska bli farligt svaga. När jag började argumentera för att detta faktiskt var en risk och att Västerlandet tappade hånades jag flera gånger. Nu har den kritiken tystnad och åtminstone i USA börjar fler och fler inse att jag har rätt. Eftersom detta just nu är ganska hett låt oss titta på det mer noggrant.

Tyrannernas elitskolor

Vi kan se hur ungdomar från Kina och vissa andra asiatiska länder fullständigt dominerar tävlingar inom matematik, IT- och informationssäkerhet och programmering. Orsaken till det menar jag är skolor med brutalt hårda krav där överdrivet omfattande undervisning tvingar hjärnan till tillväxt och kraftigare arbetsminne (för dom som klarar det och inte åker ut med psykiatriska skador orsakade av stress).

Just rent praktiskt avseende IT- och informationssäkerhet liksom informationsanalys fruktar både jag och många andra att Västerlandet har tappat. Ökad koncentrationsförmåga och stärkt arbetsminne träning av hjärnan ger helt enkelt ett mycket större värde än annat än enstaka personer föreställt sig. Jämför här hur jag upplever (kanske felaktigt) att vissa grupperingar runt gynnandet av demokratifrågor når execeptionella resultat bl.a. avseende analys och där sedan länge sprungit ifrån organisationer med enorma resurser.

Ett utmärkt exempel på initiativ som kan hjälpa till att vända utvecklingen är US Cyber Challenge:

Kul nätspel rekryterar "cyber security warriors"

Men det räcker inte. Så länge Kina är kommunistiskt, otrevligt nationalistiskt och vill expandera kan vi inte bara tänka bort detta och vi måste vända utvecklingen. Jag menar att vi kan få samma värde mycket mer effektivt genom att utnyttja träning av hjärnan. Att räkna flera timmar per dag är effektiv träning av arbetsminne men optimerad träning kan uppnå samma effekt med 30 minuters träning dagligen.

Risken för manipulation är verklig

Nästan alla har oerhört svårt att acceptera att människan är väldigt lätt att manipulera. Det gör det inte mindre verkligt. Jag menar även om det inte är vetenskapligt bevisat att starkare arbetsminne minskar denna risk. Min argumentation är att den farligaste manipulationen handlar om:

  • Att få beslut att fattas utanför arbetsminne.
  • Att få oss reagera känslomässigt.
  • Dessa funktioner är viktiga men de kan väldigt lätt missbrukas.
  • Är vi i grupp där enskilda individer manipulerats sprider det sig snabbt.

Stärkt arbetsminne gör att rationella delar av hjärnan även vid starka känslor klarar att analysera och att vi inte luras till felaktiga beslut.

Det här är inte svårt att lösa

Trots att jag menar att träning av hjärnan kan lösa problem är det grundläggande problemet inte svårt att lösa. Lösningen är att systematiskt öka effektiv träning av hjärnan hos fler individer.

Det är billigt. Det är effektivt. Det löser stora problem. Det ger stora värden.

  • Gör folk lyckligare.
  • Minskar kostnader för psykiatriska sjukdomar.
  • Ökar prestationer.
  • Minskar risken för att vi förstör miljön och går in i onödiga krig.
  • Balanserar diktaturer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar