Google Latitude får historik och ropar i närheten av vänner

2009-11-12

Google Latitude är program till mobiltelefoner som gör att det blir möjligt att följa hur du själv och andra rör sig. Mobiltelefonen kommunicerar din position som visas på Google Maps. Om du väljer att visa var du är någonstans har du möjlighet att styra detaljnivå. Det går även att manuellt skriva in var man är någonstans. Google Latitude är användbar genom att göra det lättare för vänner att hitta varandra. Tjänsten kan även ha användning när det gäller katastrofer och olyckor.

Nu har Google byggt ut tjänsten med historik. Du kan se var någonstans du var vid en viss tidpunkt. Nedan ges ett exempel (från Google) på hur historiken framställs på Google Maps:

Google Localtion History visas på Google Maps

Dessutom finns en funktion som ropar till när du är i närheten av en vän. Ropar telefonen till kan du chatta eller ringa upp för att tillsammans göra något kul. För att mobiltelefonen ska ropa när du är i närheten av vänner behöver historik vara påslagen. Mobilen ropar inte varje gång du är i närheten av vänner utan bara när ni är på en inte lika vanlig plats eller på en vanlig plats vid en ovanlig tid. På så sätt blir du inte störd på jobbet, i skolan eller hemma.

Ditt privatliv är för webbsajter och mobiltjänster generellt ovanligt bra skyddat i Google. Inte minst därför att de prioriterar säkerhet. När det gäller dessa tjänster finns goda möjligheter till att styra om de ska användas. När det gäller historik kan du när du vill radera en bit av den eller hela.

Läs mer om de nya tjänsterna i Google Mobile blog (officiell):

Google Latitude, now with Location History & Alerts

Fler inlägg om Google i urval:

Google Docs nya ritverktyg

Skapa 3D-hus till Google Earth med Google Building Maker

Nå Google från "alla" mobiler

Kan GeoEye Inspirera till en Bättre Värld?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar