Google Sidewiki kanske intressantare än den verkar

2009-11-28

Sidewiki är en funktion Google införde ganska nyligen och som dök i min webbläsare igår när Google Toolbar uppdaterades alternativt kanske troligare att jag lade märke till det när jag ändrade till nya gränssnittet för Google.com och möjlighet att visa SideWiki bättre började synas till vänster på skärmen. En sökning visar att Google introducerade den redan mot slutet av september:

Help and learn from others as you browse the web: Google Sidewiki

Jag har egentligen inte gjort något med den än men syftet är att göra det enkelt att skriva kommentarer om webbsajter. Den möjligheten fanns redan innan och hur det stort är vet jag inte. Jag tror dock inte det blev någon direkt hit. Sidewiki behöver heller inte nödvändigtvis göra det mycket större men kanske tillkommer några fler användare? Några fler texter och användare kan ha värde för Google även om de inte är väldigt många om datat används som kvalitetsfaktor.

Det finns emellertid andra möjligheter jag ser med SideWiki potentiellt mycket intressantare. För att se dessa potentiella värden måste man dock orka lyfta upp blicken en ordentlig sträcka rakt upp och se Googles samlade funktioner och hur de erbjuder gränssnitt mot internet. Det har jag ju berört ett antal gånger tidigare och det börjar kanske bli dags med ett samlat större inlägg men troligen inte idag men några saker kanske intressanta i alla fall för mig att fundera över tills dessa kan ju skrivas ned:

1. Vi har det relativt nya gränssnittet med funktioner till vänster om sökresultaten för bättre sortering av typ av sajter. Detta liksom dess nya design kommenterades kort tidigare:

"Även om en mer genomtänkt analys kommer i ett uppföljande inlägg kan jag säga direkt att det här gränssnittet är vad som kommer få sökverktygen att "fungera". De har stor potential för användarna genom att ge viktiga funktioner. Samtidigt ger det ett lateralt gränssnitt till internet p.s.s. som Googles webbsökning förr var det men idag inte lika enkelt täcker upp lika enkelt när internet växt inom olika grupper (t.ex. bloggar och sociala media) genom att antalet sökresultat att visa är begränsat. Och om Google inte klarar att hitta ett enkelt lateralt gränssnitt gör någon annan förr eller senare det.

Googles nya gränssnitt imponerar

2. Vi har Google Wave vilket funktionellt handlar om kommunikation mellan människor och kanske också hur idéer sprider sig ut i internet. Tidigare kort diskuterat med ett första intryck:

Google Wave behöver vara "levande" från start

3. Det finns en del liknande saker som ej berörts här eller alternativt rimligen måste komma men som jag ännu inte lagt märke till. Vi har också viktiga saker från längre tillbaka som integrationen mellan sajter och subdomäner när det gäller det du som inloggad ser högst upp på sidan som tog ett stort utvecklingssteg tidigt 2009 eller om det var mot slutet av 2008.

Att Google allt mer samlar funktion och än så länge verkar klara det ganska bra utan onödig komplexitet imponerar. Ändå är det inte ett gränssnitt och det kanske inte går eller ens är bra att försöka klara det på en sida eller via ett verktyg.

Sidewiki kan på sikt erbjuda en komponent du bär med dig på nätet i webbläsare och mobiltelefon som ger en brygga mellan egentliga gränssnitt (Google Webbsökning, Google Wave m.m.). Just nu skriver du i den om en webbsajt. Du ser också vad andra skrivit om sajten. Kanske kan det också användas till Google Wave (om det inte redan är så)? Eller internettelefoni? Eller vilken annan Google-produkt som helst där det är meningsfullt. På sikt kanske också reklam.

Jag tror därför att om Google klarar att få folk att börja använda Sidewiki att den kan få större betydelse på sikt. Att jag upptäckte att den fanns är en till indikation att de är på rätt väg med det nya gränssnittet. Kanske någon rekrytering de gjort, befintlig medarbetare som fått större ansvar eller något specialistföretag som hyrts in. Eller helt enkelt att en naturlig utveckling både av användare och presentationen mot de samma. Utvecklingen vi ser i den här delen av Google börjar kännas riktigt imponerande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar