Köp rätt videokamera

2009-11-29

Jag har börjat fundera på att köpa en videokamera nu när hög kvalitet börjar gå ner i pris. Här sammanställde jag därför saker att tänka på när jag börjar titta över utbudet inför köpet. I slutet av artikeln finns dessutom länkar och referenser till mer information. Detta är den första delen av artikelserien i vilken övriga delar ännu ej är publicerade.

Enkel videokamera för webben

Denna guide handlar om bärbara videokameror enkla att använda. Filmklipp man gör med dessa kan enkelt laddas upp t.ex. på Youtube och sedan bäddas in i bloggar och tidningar. Därmed kan de båda vara intressanta privat men också i det sociala livet på nätet eller kommersiellt för skribenter och journalister.

Guiden i första hand tänkt för att hitta en videokamera med följande egenskaper:

  • Bra filmklipp även om man saknar kunskap och vana.
  • Inte vara allt för dyr.
  • Enkel att använda.
  • Fungera bra i integration med Youtube.
  • Ska gå att använda med "normal" kvalitet några år.

Vilket format är bäst?

De format Youtube stödjer är: Digital8, MiniDV, HDV och alla DVD-format. Fler bör gå att ladda upp åtminstone om de konverteras men det är knappast aktuellt med något annat format än dessa.

HDV är ett format för HD video och Youtube stödjer HD i 720p och 1080p. Det bästa bör vara en videokamera med stöd för HD eftersom allt fler skaffar TV med HD. HD är även i övrigt det format som har framtiden för sig. För att filmklipp som tas nu ska kännas bra under många år är det därför bäst att välja HD. Det gör också att videokameran ger "normal" kvalitet under längre tid.

Rekommenderat till Youtube

Följande specifikationer rekommenderas (mer stöds) av Youtube för optimal kvalitet.

Video
Upplösning Original. För HD 1920x1080 (1080p) eller 1280 x 720 (720p).
Frame rate Original utan re-sampling.
Codec H.264 eller MPEG-2.
Filformat FLV, MPEG-2 och MPEG-4.
Ljud
Audio Codec MP3 eller AAC.
Filmformat FLV, MPEG-2 och MPEG-4.
Sampling rate 44.1kHz
Kanaler 2

Ljud ska vara enkelt

Det finns videokameror som extern mikrofon kan kopplas in till. Genom det blir det möjligt att få bra ljud i fler situationer. För mig är det emellertid inte en funktion jag någonsin kommer använda eller lär ha behov av. I de flesta fall lär jag filma inomhus eller andra situationer där det inbyggda bör fungera bra.

Batteritid och lagringsutrymme

När det gäller batteritid och utrymme för inspelning är mer alltid bättre och är en faktor jag föreställer mig irriterar många när det är för litet. Samtidigt förbrukar både videokameror och digitalkameror en hel del energi och ska dessutom vara kompakta. Stöd för batterier med högre kapacitet kostar vidare mer.

Har videokameran ett minneskort blir en skillnad mellan batteritid och lagringsutrymme viktigt. I övriga fall blir det minsta bestämmande åtminstone när man inte har möjlighet att ladda kameran. För mig känns en timme som minsta acceptabla och hellre bör både batteritid och lagringsutrymme ligga på två timmar. Vad som är möjligt bör bättre framgå när olika videokameror jämförs avseende pris uppgiven prestanda.

Bildkvalitet bör testas

Det finns olika mätvärden för bildkvalitet bl.a. antal pixlar. Samtidigt är det många andra faktorer som kommer påverka. När det gäller digitalkameror i den prisnivå jag tänker mig tror jag att det bästa är att jämföra filmklipp tagna under omständigheter man upplever som normala. Där gäller vad man själv eller tror att andra upplever som störande.

När olika videokameror i rätt prisklass jämförs ska jag försöka se till att jämförbara videoklipp finns med tillsammans med övriga specifikationer.

Positionera filmklipp med GPS

Att kunna positionera filmklippen är praktiskt men det är ingenting som finns i de lägre prisklasserna (vad jag ännu sett). Det är heller inte kritiskt genom att moderna mobiltelefoner har stöd för det och vid behov kan exakt position bestämmas från tidpunkten. Fördelen med att positionera via mobiltelefonen är dessutom stödet för avancerade moderna kartapplikationer.

Hur överförs filmklippet till datorn?

USB det vanligaste för överföring till datorn precis som för digitalkameror m.m. Firewire (IEEE 1394) finns också och ger högre överföringshastighet. Det är givetvis trevligare men det är ingenting jag tror är aktuellt för videokameror i de lägre prisklasser jag söker. Dels är det dyrare teknik och de har inte ett lagringsutrymme där mängden video blir sådant att det gör någon besvärande skillnad.

USB 2.0 vilket är det troligaste klarar att överföra 60 MByte/s. Tar vi Flip MinoHD kan den lagra 8 GB video (cirka 120 m minuter). Att överföra 120 minuters inspelning verkar inte ta besvärande lång tid:

8 * 1024 * 1024 * 1024 / (60 * 1024 * 1024) s = 8 * 1024 / (60 * 60) h = 2.27555556 h

Det är heller inte alltid nödvändigt att ha en USB-kabel. Flip går också att direkt koppla in i datorns USB-port:

Går det att ta stillbilder?

Vad som självklart är bäst är att aldrig behöva bära med sig mer än en pryl vilken med tillräcklig kvalitet hanterar allt man har behov av. I prisklasser aktuella för mig har vi knappast nått dit än och det tar nog några år till. Just när det gäller stillbilder har en del videokameror även i lägre prisklass detta.

Mer att läsa

En bärbar videokamera jag redan skrivit om Flip. "The Flip" har sedan starten sålt väldigt bra i USA och tagit en bra bit av marknaden. Att den kommit ganska sent till Sverige förvånar lite eftersom de stora produktionsvolymerna bör ge leverantörer som kan köpa in mycket väldigt bra priser. Senast kom en ny version av modellen Flip Mino HD och när jag skrev om den 2009-11-11 och den liksom flera av de äldre modellerna har bevakats på Pryltrend:

Nya Flip Mino HD känns stark

The Flip - Billiga videokameror för Youtube & Allt annat

Hjälptexter om videoklipp för Youtube finns på Google:

Optimizing your video uploads (Youtube)

File formats for Youtube

Video length and size for Youtube

Cnet har en lista där ett antal begrepp kortfattat förklaras:

Camcorder buying guide

2 kommentarer:

Stefan Jonsson sa...

Har använt Flip Mino HD det senaste halvåret och är grymt nöjd med den. Kan klart rekommendera andr att testa den.

MVH

Stefan

Swedish Research sa...

Den ligger ju i rätt prisklass också och ska vara enkel.
Dessutom ett kul fenomen. Kul att använda något som klarade att ta en sådan brutal marknadsandel så pass snabbt.

Skicka en kommentar