Bygg din egen Wi-fi hotspot

2009-12-02

INNEHÅLL

1. Vad är WLAN?

2. Vad är en Wi-fi hotspot?

3. Typ av antenn att använda

4. Internetaccess från egen router till internet

5. Spara informationen lokalt

6. "Flexa" trafik

7. Mer att läsa

Wi-Fi Alliance är en branschorganisation som certifierar och stödjer utvecklande och användande av WLAN (IEEE 802.11). Någon gång i tiden från det WLAN dök upp fram till idag började folk kalla prylar med stöd för WLAN för Wi-fi. Fast egentligen behöver inte en pryl som kan kommunicera över ett WLAN vara Wi-fi-certifierad.

Här diskuteras möjligheterna att ad-hoc sätta upp ett trådlöst nätverk för att ge mobila enheter möjlighet till kommunikation oberoende av befintliga WLAN-lösningar. Dessutom diskuteras möjligheter att göra nätverket robust för att hantera situationen när internetaccess bryts.

1. Vad är WLAN?

Vad WLAN handlar om är lokala trådlösa nätverk med god bredband (mängden data du kan sända iväg per tidsenhet). Med WLAN kan du koppla samman elektronik i hemmet i ett lokalt trådlöst nätverk via en hub eller router med stöd för tekniken. Att datorer, mobiltelefoner, TV-apparater, MP3-spelare, spelkonsoler m.m. har WLAN-stöd eller kan byggas ut med det blir allt vanligare.

2. Vad är en Wi-fi hotspot?

Med en Wi-fi hotspot kan enheter med Wi-fi ansluta ut på internet. De ansluter till en router och får en IP-adress av denna. Routern har i sin tur anslutningar vidare till internet. Anslutningar från routern till internet kan variera.

Låt oss i ett exempel betrakta en ovanlig situation där flera personer vill kunna skicka ut information av ett fåtal välkända typer från bärbara enheter med Wi-fi-stöd men där den "normala" internetaccess routern har snabbt kan brytas. Det kan t.ex. vara personer som dokumenterar ett underligt naturfenomen.

3. Typ av antenn att använda

Den vanliga WLAN router du hittar i butikerna har väldigt kort räckvidd. De fungerar bra för hemmet men är svårare att hantera över en större yta. Antenner som täcker större områden finns och går dessutom att rikta. Är de riktade så att färre antal grader täcks upp når de ofta istället längre. Dessutom kan de vara möjliga att väldigt enkelt förändra avseende detta.

Det kan vara möjligt att under viss tid täcka upp en större yta när behovet av att hämta upp informationen från de mobila enheterna är större för att senare istället rikta antenner mycket smalt för att kunna föra ut informationen. På samma sätt kan mobila antenner flyttas rent fysiskt i samband med det för att ge lång räckvidd genom att flera antenner förstärker varandra på rad.

Praktisk information om montering av antenner finns t.ex. på följande sidor:

How to be an ISP: Build your own hot spot (CNET.com)

nocat.net

Pigtail - what you need to connect an external AntennaCable to a WirelessCard

4. Internetaccess från egen router till internet

Internetaccess från den router (troligen flera) vi kontrollerar är för normala omständigheter lätt att ordna. Åtminstone gäller det när vi befinner oss i urbaniserade områden där kommersiellt internet finns. Det är inte svårare än att routern får kommunicera till en annan trådlös router som sitter direkt kopplad till fast bredband.

I större städer är det med rätt antenner fullt möjligt och rent av enklast och bäst att samtliga WLAN-routers sitter kopplade till fast bredband i kontorsbyggnader. En fördel med detta är inte minst möjligheten att förse enheterna med ström.

5. Spara informationen lokalt

Kan internetaccess från egna routers brytas behöver man förbereda för det. Först och främst behöver "routern" (används synonymt med den enhet som tar emot informationen från de mobila enheterna) ha möjlighet att spara informationen lokalt. Det bör ske regelmässigt även om den skickas ut och ingenting indikerar att saker och ting gått fel.

Handlar det om foto, filmklipp för Youtube och inlägg på bloggar av välkänd typ (Wordpress och Blogger) är det givetvis bra om den klarar att ha viss förståelse för vad som passerar den och fångar helheten förutom bara IP-trafiken. D.v.s. möjlighet att spela upp IP-trafiken ut på internet när ny access hittats eller dåvarande accesspunkt igen vaknat till liv är bra men att ha alla filmklipp samlade lokalt kan i andra fall vara mycket bättre.

6. "Flexa" trafik

Med "flexa" trafik avses här att skicka data vidare från den router som förlorat sin anslutning till internet via ett uppsatt ad-hoc nätverk till en annan enhet som antingen kan förväntas ha anslutning till internet eller där en backup av datat är önskvärt.

Är syftet att få access till "normalt" internet är det ju i princip bara att routern styr trafiken vidare till denna. Det kan t.ex. vara flera kraftfulla WLAN antenner som ansluter många WLAN-routers på lång rad, optiska förbindelser eller rent av smalband. Det hanteras ju utmärkt i routerns normala funktionalitet tillsammans med dess konfiguration.

Ska enheten användas som backup bör den även få kopiorna skapade med medvetenhet om viktig kommunikation (filmklipp, foto, inlägg o.s.v.). Detta är också aktuellt fall när enheten fysiskt behöver flyttas eller ovanliga lokala nätverk krävs för att nå internet.

7. Mer att läsa

Organisationen Wi-fi:

www.wi-fi.org

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar