Wi-fi router kan byggas på Android

2009-12-02
En mobiltelefon med Android som idag går att förvandla till wifi router är T-Mobile G1 (HTC Dream).

Det finns fungerande exempel på hur en Wi-fi router kan byggas på Android och det har gjorts även på mobiltelefoner som t.ex. T-Mobile G1 (HTC Dream). Det kanske kan tyckas vara en underlig applikation men om man tänker efter inser man hur användbart det kan vara. Wi-fi stöd i mobiltelefoner handlar annars om att ge dem möjlighet att kommunicera över Wi-fi hotspots:

Bygg din egen Wi-fi hotspot

De mobiler som är på väg ut marknaden är dock oerhört kraftfulla. Närmast är de att likna vid starka datorer för inte alls länge sedan. XPERIA X10 har t.ex. Qualcomm Snapdrag 1 GHz som processor. Dessa mobiler orkar och klarar mycket mer. När de kör Android får de ett operativsystem i öppen källkod men redan idag tämligen kraftfullt stöd för allt möjligt inte minst inom kommunikation.

Skapa egna lokala nätverk och wi-fi hotspot på stan

På samma sätt som du ansluter olika enheter över Wi-fi till din hemdator kan du göra det samma med din mobiltelefon. Denna får till uppgift att hantera internetanslutningen och en mer kraftfull enhet kan ges stöd för att hantera ad-hoc nät utanför wi-fi vilka enklare mobila enheter inte klarar av. Mobiltelefonen blir ju i denna situation i princip en wi-fi hotspot.

Flera mobiler kan tillsammans användas för att skapa ett godtyckligt kommunikationsnät med lång sträckning. Därmed kan man få internetaccess även om det lokaliserat på de flesta sätt är avstängt (t.ex. denna väg till en oberoende access ut). Det har var faktiskt möjligt redan före wi-fi med GSM genom att åtminstone äldre mobiltelefoner från Ericsson gick att ställa om till agera mobila basstationer.

Kör kraftfulla applikationer på centrala mobiler

En central bärbar dator eller mobiltelefon (skillnaden är på väg bort) kan också köra olika anpassade verksamhets- och affärssystem för att ge information tillbaka till anslutna enheter utan att internetaccess är nödvändigt. Detta är praktiskt just för rörliga situationer utanför hemmet.

Ett möjligt användningsområde just i rörliga miljöer är ledningssystem. Det kan vara praktiskt för polis, räddningstjänst m.m. Poliser (har idag åtminstone i Uppsala Sony Ericsson 810i) kan ha en kraftfull mobiltelefon med wi-fi stöd med nödvändiga applikationer. Till denna kan enheter i ambulanser, polisbilar, butiker m.m. anslutna och lämna över information automatiskt.

För vilka enheter är detta möjligt?

Det finns flera saker som styr möjligheterna att göra detta med en mobiltelefon. Först handlar det om vilken möjlighet man har att installera applikationer i mobilen. Det normala som jag uppfattar det är att miljön är stängd. Nödvändigt är därför att det explicit eller implicit är möjligt att öppna upp denna. Alternativt åtminstone att det alltid går att installera en egen applikation.

Om den anpassning av Android som körs på mobilen är begränsad krävs ju dessutom att denna installation kan modifieras. Möjligheterna till det är troligen betydligt mer begränsade eftersom implicita problem också kan finnas (mobilen kanske inte klarar av modifieringen du gör eller att det hela är för arbetskrävande).

På det gäller givetvis att oavsett vilka möjligheter operativsystemet har kommer det ner till vad mobiltelefonen klarar av i hårdvaran. Desto kraftfullare ju bättre gäller om den ska agera WLAN router. Det gäller både antenn och tillgängligt arbetsminne. Kapaciteten för processorerna tycks åtminstone för mig vara minst sagt potenta på de dyrare mobiler som kommer nya nu och bör räcka och bli över för att utmärkt klara av detta. Sedan har jag sämre kunskap om hur mycket kraft som "naturligt" förbrukas i dem.

Läs mer om Wi-fi och Android

Dokumentation över stöd för wi-fi i Android:

android.net.wifi (package)

Exempel där T-Mobile G1 (HTC Dream) görs om till wifi router (ej testat av mig):

How to turn your G1 into a wi-fi router

Filmklipp där T-Mobile G1 (HTC Dream) förvandlas till wifi router (jag har inte tittat i i detalj):

Om XPERIA X10:

XPERIA X10 bevakas: tester, teknik, reklam och försäljning

Mer om processorn som togs upp som exempel på vilken kraftfull beräkningskapacitet dagens mobiltelefoner kan ha:

Qualcomm Snapdragon i XPERIA X10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar