Färger behöver ljus för att inte vara otäcka

2009-12-28

SE-bankens bankomat på gågatan i Uppsala är felaktigt gjord därför att färgerna i bildskärmen går otäcka mörka nyanser. Den otäcka effekten förstärks av en liten ruta och att bankomater allmänt är "riskabla":

  • Du kan bli rånad.
  • Någon kan stjäla din kod eller kopiera ditt kort.
  • Den kan manipuleras så pengarna fastnar där andra sedan hämtar dom.

Folk kommer därför mindre troligt använda denna bankomat därför att de mörka otäcka nyanserna gör att den känns farligare än andra och orsaken är bristen på ljus.

I mörker väljer vi "omedvetet" (i perception) att ta in och behandla mer information och det kan ha en "kostnad" därför att det regleras upp med stresshormoner. Situationer där vi måste göra det undviks därför både av denna orsak och de konkreta riskerna vi upplever.

Detta stämmer i Uppsalacentrum. Du kan ha kö vid alla bankomater i centrum men ändå står "aldrig" någon vid SE-bankens bankomat på gågatan i närheten av mängder av affärer och precis vid två stora gallerier. Kön är "aldrig" längre än maximalt en person som väntar. Just aldrig fler inomhus heller.

Till och med bankomaten där Nordea håller till i "Telia-huset" kan ha kö trots att vi inte har en butik där och närmast är Svava som har egen bankomat.

Ingen som tänker på denna bankomat har något problem att ta ut pengar men folk tänker bort den. Det beror på att skärmen går i otäcka mörka gula färger. Dessutom har den en tryckknapp med gultext förutom rött och grönt.

Förutom trevliga ljusa nyanser på bankomaten och skärmen, bör bankomater ha en extern lämpa som lyser upp ett stort utrymme runt bankomaten.

Mer om färger:

Rätt ljus ger godare smak och starkare text

Färger: Studier och idéer
(Min blogg Hedonimeter.org)

Ett par till relaterade inlägg:

Ökad glädje direkt

Gulliga vapen för en snällare värld

Otäck musik otäckare med stängda ögon
(Vår Nyfiken vital)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar