Mumin spred sig i världen och blev anime

2009-04-27

Jag gillade inte mumintrollen som barn. Den tecknade TV-serien var långsam och en kvinnlig talarröst talade enormt sakta på finlandssvenska. Inte heller böckerna gav mig någon glädje. Problemet var inte hur de såg ut. Jag tycker mumintrollen ser kul ut och det tyckte jag då också tror jag. Det var helt enkelt tråkiga historien där man insåg slutet redan i mitten av boken eller TV-avsnittet. Att historierna alltid har en läxa att lära läsaren eller tittaren är något jag nu i alla fall som vuxen menar är viktigt både i barnböcker och film och TV för barn.

Visuellhyllning till muminfamiljen

I Finland, Sverige och många andra länder har de emellertid hyllats. Och jag kan känna glädje i att här återuppleva deras komiska utseende som utstrålar ingenting annat än livs- och matglädje. Hela familjen består av Muminmamman (förkläde och handväska), Muminpappan (hög svart hatt), Mumintrollet, Snorkfröken och med vännerna Sniff (av annan ras än mumintrollen). Boende i huset är även Lilla My och Snusmumriken.

På det finska myntet (€10 och utgivet 2004) ser vi Mumintrollet, Snorkfröken och Lilla My vackert avbildade:

Mårran och Isfrun bor i Mumindalen vilka övriga boende upplever stor respekt eller rädsla för. Stinky är en side-kick till Mumin och försöker ställa till problem för Mumin med vänner. Därigenom lär sig Mumin läxor om sig själva andra och hur samhällen fungerar. Vidare finns Snorken som är storebror till Snorfröken.

Snorkfröken och Mumintrollet älskar varandra

Åtminstone har de ett romantiskt förhållande men om de är verklig kärlek vet jag inte säkert. För mig tycks det som att hon är det enda existerande kvinnliga mumintrollet han kan ha ett förhållande med utan att begå insest samma problem med samma lösning gäller ju även för Snorkfröken. För Snorken bör det vara kört om man inte flyttar eller något mumintroll flyttar dit.

Några organ för fortplantning går inte att se på mumintrollen trots att de inte döljer de delar av kroppen där de yttre delarna av dessa organ normalt finns hos människa. Bevisligen kan de dock fortplanta sig. Kanske kan man tänka sig en yttre skyddande slemhinna som stänger sig inte syns bra på teckningarna?

Här har vi en till hyllning med min Mumintrollet på en På en muminmugg (bild stulen från muminmuggar.se). Jag hade en viss förhoppning om att förstoring av bilden kanske skulle ge en ledtråd till om något satt under nosen på honom men jag ser ingenting:

I teckningen nedan har vi Muminpappan, Lilla My och Vännerna Sniff som sjunger. Konstverket är från The Moomin Voices Album Cover:

Mumintrollen besöker Japan och kommer i Anime

Genom åren har många TV-serier och filmer gjorts. Wikipedia listar i Moomin totalt 16 st från 1959 när den första TV-serien gjordes i Tyskland till den sista 1993 gjord i Sverige (Hur gick det sen?).

Av övriga filmer och TV-serier är de flesta istället japanska: sju stycken. Vi inser och förstår att mumintrollen var riktigt tilltalande var de anime-hungrande japanerna. Så här i efterhand kan man dock tycka att mumintrollen redan från start var skrivna för att bli anime.

Nedan ser vi några av mumintrollen tillsammans med sina vänner. Bilden är från Comet in Moominland (ムーミン谷の彗星) som är den sista anime som gjordes. Den kom i Japan 1992 och visades av Telecable Benelux B.V. Filmen bygger på Kometen kommer som är den andra boken av Tove Jansson om mumindalen. Boken gavs ut första gången 1968.

Handlingen är ungefär att Bisamråttan hotar att en stor katastrof kommer inträffa. Mumin med vänner försöker reda ut om risken är verklig. De hamnar slutligen i observatorium och Snusmumriken drar slutsatsen att allt ovanligt inträffat därför att en komet närmar sig Mumindalen.

Ännu fler mumintroll

På webben hittar du fler bilder och mer information på följande sajter:

Läs mer om anime på Pryltrend.com:

Tränar min Intelligens! Inköpta prylar

2009-04-21

Här har vi några prylar jag köpte för att hålla hjärnan i form och öka min intelligens. Tidigare har jag en Nintendo DS Lite med Dr. Kawashima's Brain Training: How Old Is Your Brain? och efterföljaren. Den lånade jag nu ut för en lång period till min åldrade mor så hon ska kunna hålla sin hjärna i form (bara att lära sig Nintendo DS är ju en övning för henne).

Istället köpte jag ett Wii till mig själv:

Wii

Träning av hjärnan

Särskilt för att träna hjärnan köpte jag som syns i bilden Big Brain Academy. Jag upplever att Big Brain Academy fungerat bra och stimulerar mig. Särskilt signifikant är att även om på många sätt såg att hjärnan presterade bättre och bättre (även via objektivmätning) med Dr. Kawashima's Brain Training: How Old Is Your Brain? (Brain Training) fick jag egentligen aldrig någon förbättring i "Low to High" utan låg på samma värde. "Low to High" (läs i Wikipedia) tror jag ligger närmast att träna och indikera en viktig del av arbetsminne så här har vi en nackdel i alla fall för mig. Efter att nu tränat med Big Brain Academy ser jag en förbättring även på "Low to High" i Brain Training.

Big Brain Academy har dessutom många olika övningar och många olika typer av öningar (många fler än vad som först framgår) så det är väldigt varierat och kul.

Huvudsida för hela området träna hjärnan finns i:

Träning av hjärna

Träna din intelligens genom att teckna från minnet

En övning Dr. Kawashima's rekommenderade och lade in ibland vid starten av Brain Training var att man skulle teckna vissa föremål från minnet. Jag gjorde egentligen aldrig det när jag körde Brain Training. Därför köpte jag idag ett litet nybörjarkit i teckning på Akademibokhandeln i Uppsala för 129 kr:

För utom några olika blyertspennor, pennvässare, ett litet teckningsblock m.m. får man med en liten instruktionsbok som hjälper en komma igång. När jag testat igenom den tänkte jag som första projekt lära mig att teckna Nintendo Wii-figurer. Jag tycker de är effektivt klarar att kommunicera känsla och ändå var lätta att teckna. Tror jag :-D Några exempel på hur figurerna jag menar ser ut har vi nedan:

Båda skärmdumparna på Wii-figurerna är stulna från den officiella hemsidan för Big Brain Academy.

Wii figurer

Motionera hemma med Wii

Med Wii kommer ju Wii Sport på köpet där man kan motionera lättare hemma med tennis, boxing, bowling m.m. Dessutom beställde jag idag Wii Fit som ger möjlighet till mer avancerad träning med en balansbräda. I Wii Fit ingår bl.a. styrketräning, aerobics, yoga och balansövningar. Funktionerna innefattar bl.a. en träningscoach. Du kan läsa mer i den här recensionen SVD.se skrivit:

Flera bilder och videoklipp från Wii Fit finns hos Nintendo och ett av dom har vi nedan:

Motion är strålande för hjärnan och har visat sig ha mycket större betydelse än tror jag någon trodde bara för några år sedan. Vad sker är troligen att motionen stimulerar VGF och andra ämnen som stimulerar metabolism och tillväxt i hjärnan (läs t.ex. Antidepressant actions of the exercise-regulated gene VGF. Effekten är lite jämförbar med den som antidepressiva kan ge efter en tidsbehandling med neurogenesis där hjärnceller växer till och grenar ut sig. En mer lättsam diskussion på svenska och fler länkar till mer information finns i Bättre kondition hos äldre gav bättre minne och större hippocampus som vi publicerade på Nyfiken vital appropå en studie som nyligen publicerades.

Wii fit

Wii Sport och Wii Fits är bra för överviktiga

Den som är överviktig har ofta svårt att komma igång med motionen. Det är lätt för oss människor att uppleva att omvärlden är mer intresserade av oss än de egentligen är. Är man tjock kan det därför känns pinsamt och jobbigt att gå till ett gym. Har man heller aldrig varit på ett gym kan allt helt enkelt bli för mycket. Promenader kan vara ett viktigt och effektivt verktyg för att komma ifrån det. Att träna hemma med Wii Sport och Wii Fits är emellertid ett utmärkt komplement:

 • Du tränar fler delar av kroppen.
 • Du kan träna i TV-reklamen istället för att bara sitta! Eller i värsta fall istället för att gå och hämta något att äta!
 • Wii Fits har dessutom något jag vet att många med viktproblem tycker är bra: en träningscoach. Han eller hon hjälper dig med uppmuntran!
Wii fit yoga

I Wii Sports som kommer gratis med Wii är de två mest intressanta spelen för den som vill gå ner i vikt boxning och tennis. I Wii Fit är precis allt bra!

Wii Bowling gör dig inte till bättre bowlare

Däremot om man ska tro den här studien (och det ska man nog) har Wii Bowling inte så himla mycket med Bowling i verkligheten att göra:

Wii sports Bowling

När man bowlar i Wii gör man ju det egentligen inte på samma sätt och i studien såg man att man inte förbättras i riktig bowling av Wii-bowling. Poängen med Wii bowling är emellertid inte det heller utan att man ska ha roligt och få möjlighet att röra sig inomhus.

Cerebral pares (CP): Wii Fit bra som rehabilitering

Cerebral pares (CP) (Vårdguiden, Stockholms läns landsting) är störningar av muskelkontrollen som uppstått av en hjärnskada av den utvecklande hjärnan under fostertiden, under födseln eller de första två levnadsåren. Cerebral pares är det vanligaste rörelsehinder hos barn och ungdomar.

I en fallstudie gjord vid University of Medicine and Dentistry of New Jersey, USA, och publicerad i Physical Therapy såg man att Nintendo Wii kan vara värdefull vid rehabilitering av tonåringar med cerebral pares.

Den 13-åriga pojken deltog i 11 träningssessioner i klassrumsliknande miljö på mellan 60 och 90 minuter. Där spelade han med Wii Spoorts både i sittande och stående positioner.

Fördelar forskarna såg var:

 • Låg kostnad.
 • Kul spel som kanske lättare motiverar ungdomar.
 • Bättre visuell-perception.
 • Ökad kontroll när man står i en viss position.
 • Bättre rörlighet.

Läs den publicerade studien: Use of a Low-Cost, Commercially Available Gaming Console (Wii) for Rehabilitation of an Adolescent With Cerebral Palsy (DOI: 10.2522/ptj.20080062).

En lättsam med lite längre artikel om rehabilitering med Wii finns att läsa hos American Physical Therapy Association (som ger ut journalen Physical Therapy): PT Magazine | Video "Games" in the Clinic.

Wii i sjuk- och hälsovård i Sverige

Wii har fått stor uppmärksamhet även i Sverige. Landstinget i Jönköpings län hade t.ex. i början av 2009 en uppvisnings av "Nya metoder i rehabiliteringen" vid Neurologiska rehabiliteringsavdelningen där det sägs ha visat att Wii är ett utmärkt lågintensivt träningsredskap vid träning för äldre och vid rehabiliterande eller habiliterande. Det verkar helt rimligt.

Fördelar man ser är att vi gör att man kan träna kontrollerat och ger spelandet en rolig och annorlunda inslag. Det kan väcka glädje och tävlingslust där man satsar hårdare på att komma igen. Intressant är också att man skriver:

"Spelandet har visat sig ha positiva effekter på både den fysiska och mentala hälsan hos äldre människor och flera äldreboenden runt om i landet har nu köpt in Nintendo Wii, vilket har gett positiva reaktioner."

Hur träning och uppföljning gått till kring det har jag inte tagit reda på men ska e-posta och fråga. Jag gissar dock att det handlar om Wii Sports och effekten på från samvaron. Sociala kontakter är välkända för att tydligt stimulera hjärnan.

Sport på Wii på Svenska!

För att läsa ännu mer om sportspel på Wii och möjligheter att träna med Nintendo är bloggen Ngamer.se ett bra svenskt val. Där hittar du färska nyheter och sajten har en fin struktur som gör det enkelt och snabbt att hitta bland äldre material. Här finns deras material om sportspel: Wii Sport.

EA Sports Active kommmer ge hårdare Wii-träning

Ett färskt inlägg berättar om EA Sports Active där du använder Wii Balance Board (balansbrädan från Wii Fit) som ska släppas den 19 maj, USA och kanske mot slutet av juni i Sverige. Spelet har en träningscoach och ska innehålla 20 övningar med olika träningsprogram. Ett exempel på ett träningsprogram som kan väljas enligt Ngamer är 30-dagars utmaning där du fem dagar per vecka får nya övningar varje deg med allt högre svårighetsgrad.

Övning: EA Sport Active

Läs ännu mer som EA Sports Active hos Ngamer. Där hittar du även filmklipp av Wii-träningen.

Solglasögon - Köptips & Uppdateringar

Jag gick igenom bloggpostningar från förra året om solglasögon och tog bort trasiga bilder & döda länkar. Numera laddas bilder alltid upp på bloggen så att de inte ska försvinna härifrån om typiskt en webbutik bygger om.

Ett komplement till de mer design-inspirerade tipsen i dom bör man läsa köpguiden för solglasögon vi publicerade på Nyfiken vital. Den tar upp vad du måste tänka på när du köper solglasögon så att du får att per solglasögon som verkligen skyddar ögonen.

Övrigt publicerat om solglasögon finns på taggen: Solglasögon.

Luftrenare: Uppdaterat material

2009-04-16

En läsare av Pryltrend.com påpekade att länken till Råd & Rön om luftrenare inte längre fungerade och undrade vilket nummer testet var i. Sidan klarade jag inte att hitta hos dem och jag spekulerar att den är helt borttagen. Jag ska höra med Råd & Rön om de har några tips. I samband med att jag följde upp det såg jag att även länken till informationen hos Astma och Allergiförbundet också var trasig.

Bloggpostningen har därför uppdaterats. Länken till Råd & Rön ersattes med en om dammsugare vilket åtminstone är lite jämförbart eftersom det testar mängden partiklar i luften. Till Astma och Allergiförbundet lades flera bra länkar till. Dessutom finns nu länkar till ganska många senare bloggpostningar här på Pryltrend.com om luftrenare.

Läs den uppdaterade bloggpostningen:

Pentagon lägger ner Boeing YAL-1 Airborne Laser (ABL)

Boeing YAL-1 Airborne Laser (ABL) menar Pentagon är ett stort misslycklande: dyrt, stora tekniska problem och tveksamt taktiskt värde. Eller för att citera Secretary of Defense Robert Gates:

"The ABL program has significant affordability and technology problems and the program’s proposed operational role is highly questionable."
CNN

Fast som koncept är det i alla annorlunda:

 • En enorm laser (1 MW) är monterad i ett klot längst fram på en Boeing 747-400F.
 • Idéen är att man ska kjuta ner missiler med lasern (TBM, Scud m.m.).
 • Dessutom har den två mindre lasrar för att följa mål.

Och det hela ser lustigt ut och jag kan inte låta bli att fundera på om programmet inte hade haft större möjligheter att överlevt med en mer futuristiskt riktig design: