Gullig efterrätt: Blodapelsin och litchi & Aromatisk kanel

2010-01-03

Nu är även min gulliga efterrätt klar:

1. Först lät jag stekpannan där kanelen legat i rapsolja (se min färdiga kycklingkebab) luta bara en aning. Därefter häller man av den mesta rapsoljan men låter kanelen kvarstå. Det gör att man förlorar en del smakämnen men de flesta av dom som inte ligger runt kvarvarande kanel bör ha gått ut i luften. Dessutom ska man inte vara sparsam med kanelen från första början utan det ska bli kanel så att det räcker att hamna på all frukt.

Förutom att kaneldoften "förgulligar" dig när du arbetar med efterrätten sprider den sig trevligt i bostaden. Det påverkar t.ex. gästers idéer om efterrätten och därmed också deras totala upplevelse av tiden runt måltiden liksom själva efterrätten.

2. Därefter lade jag ner skalad blodapelsin i lagom styra klyftor tillsammans med tre stycken litchi. Blodapelsinerna skar jag itu.

3. Rör runt frukten i kanelen. Rapsoljan får den att fästa på frukten. Den surliga smaken från blodapelsinen hindrar rapsoljan från att just ge någon smak. Tvärtom rinner mycket av den bort och den tunnare oljan runt själva kanelen fäster istället tillsammans med den.

4. Lägg upp frukten på en tallrik eller skål. Den går att servera med glas men jag avstod från det.

Fler inlägg om mat jag ätit och vikten av gullig mat:

Kul tankar om gulligt
Dagens matlagning: Kycklingkebab, Salsa & Het Tacosås
Gulliga bilder behöver ett levande mobilt alternativ
Gullig mat förbättrar världen utan jobbiga märkningar
Engelsk frukost var energin bakom det Brittiska Imperiet
Allt gulliga hundar kan göra för en bättre värld
Middag - Makrill i tomatsås, Sallad och Kokta ägg
Blå stilton ger härlig smak och doft av engelsk tradition
En Gullig hund för stor för att sitta i knä & En otäck katt
Stekt halloumi med grönsaker

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar