Det här är en bättre marmelad för dig som vill ha det mycket smakrika. Marmeladen kan jag inte garantera går att spara någon längre tid. Inte heller behöver alla uppleva att den mörka färgen råsocker ger är lika vacker.
Smaken är också intensiv: Mycket hög densitet av apelsin, kraftfulla kryddor (citrongräs, ingefära och kanel) och råsocker istället för vanligt socker.
För dig som smaken av det intensiva och fint avvägda redan är utvecklad kan det vara ett trevligt alternativ. Att laga till den oräknad tid i kyla tog inte mer än cirka 30 minuter.
1. Koka upp lite rapsolja tillsammans med tre stora apelsinskal. Låt stekpannan svalna något på en ej uppvärmd platta. Gnid runt apelsinskalen mot hela pannan. Detta är för att avlägsna varje doft eller smakrest av annan matlagning. Särskilt fisk har en förmåga att även efter noggrann rengöring dröja sig kvar och göra all mat oätligt.
2. Skär några apelsiner i små delar med skal och allt kvar. Jag tog fyra stycken varav tre stora apelsiner och en mindre blodapelsin. Exakt hur många beror dock på deras storlek och hur mycket marmelad man vill göra. Jag tänker mig relativt lite marmelad men med en mycket högre koncentration av apelsin än normalt d.v.s. med mycket mindre socker.
3. Tillsätt tre stora matskedar honung och cirka 1/2 - 1 matsked ingefära. Dofta gärna också med kanel (kanske 1 - 3 teskedar). Även skivad inlagd citrongräs (lemon grass) tillsätter du här. Jag tog kanske tre stycken bitar från burken motsvarande säg 5 - 6 cm kanske.
4. Värm upp det hela på högsta temperaturen tills det börjar små koka under. Därefter sätter du ner temperaturen till cirka 2 - 3 (tre varande mitt temperaturen) beroende på spis så att det inte kokar över. Låt det små koka ett tag.
5. Tillsätt nu ditt bruna socker. Det är lite dyrare men har mycket kraftigare smak och vi gör här en smakkraftig marmelad. Hur mycket socker man tillsätter beror ju på antal apelsiner men har man lagat mat där man smälter socker tillsammans med vätska märker man när det är ungefär tillräckligt. Här valde jag 4/5 av förpackningen. Det kommer vara tillräckligt om man kyler marmeladen. Verkar den lös tillsätter jag helt enkelt mer apelsin skal och kokar längre tid.
6. Höj nu upp temperaturen så att det kokar intensivt. Det ska ske när saker kokats till en ganska jämn massa. Apelsinskalen ska dock inte ha kokat sönder eller blivit så mjuka att de saknar sunt tuggmotstånd. Under denna period behöver du vara beredd på att du hela tiden behöver lyfta upp pannan för att hindra den från att koka över. Skal som kommer upp och ser för breda ut skär du itu. Väljer du att koka på lägre temperatur lär det ta längre tid och den höga densiteten apelsiner kan vara mer problematisk.
7. Ställ ut det hela i vinterkylan att svalna.
8. Jag räknar med att den kan behöva 1 - 2 timmar på sig. Det är bara bra eftersom jag då hinner gå och köpa mer som krävs till den engelska frukosten: gulligt te. Här tänkte jag mig vitt te och det finns inte på Hemköp utan idag får jag gå till tebutiken. Förra gången jag köpte vitt te var det på Östasiatiska museet när jag var och tittade på deras japanska och kinesiska konstutställning. Kommer jag ihåg rätt har vi ganska gullig personal i tebutiken så kanske borde jag fotografera dem? Mer gulligt att köpa: Jag ska tvätta 11.00 - 13.00 så tvättnötter behöver inköpas. De finns i butiken med Rättvisemärkt mitt emot Saluhallen.
9. Eftersom marmeladen ska vara till min Engelska frukost att äta som lunch är lämplig musik t.ex. God save the queen eller Rule Britannia:
En trevlig gullig hund att titta på av och till medan vi lagar vår gulliga marmelad är bulldogen - Englands "nationalhund":
10. Eventuella kompletteringar och en slutlig diskussion tas med i inlägget om hela min Engelska frukost senare idag. I princip ska dock ingenting mer krävas än att låta marmeladen svalna.
Betydelsen av gulligt har tidigare diskuterats i:
Kul tankar om gulligt
Gulliga bilder behöver ett levande mobilt alternativ
Gullig mat förbättrar världen utan jobbiga märkningar
Allt gulliga hundar kan göra för en bättre värld
En Gullig hund för stor för att sitta i knä & En otäck katt
Gullig mat jag tidigare lagat till:
Dagens matlagning: Kycklingkebab, Salsa & Het Tacosås
Engelsk frukost var energin bakom det Brittiska Imperiet
Middag - Makrill i tomatsås, Sallad och Kokta ägg
Blå stilton ger härlig smak och doft av engelsk tradition
Stekt halloumi med grönsaker
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar