Bara det ovanliga i rött får nu komma med

2010-02-21

Nu är det för många kvinnor i rött i Uppsala för att de ska gå att dokumentera. För ett tag sedan gick det ju att fånga åtminstone en acceptabel andel av vad man såg under promenaderna men de är för många nu. Idag halkade jag rent när jag skulle ta den första redan ute på gården.

Från och med nu får vi därför hålla oss till exceptionella kvinnor i rött och de besläktade färgerna. Kvinnor som representerar vågens extrempunkter - det behöver absolut inte vara något som blir populärt men detaljerna faller likt regn ner i bredden där det fångas upp i det lilla. Dessutom är det i extrempunkterna konstnärlig kvalitet hittas.

Här har vi nu en kvinna i rosa och också representerande japanska kawaii-modet:

Mest intressant med det är att Sverige traditionellt saknar all känsla för mode innan något blivit mainstream. Faktiskt är ju sådant mode vi ser som svenskt egentligen förenklingar av annat där allt av friare konstnärligt värde försvunnit eller där det existerande masstillverkas. Eller bara vulgärt. Mest störande med det är hur illa folk klär sig och särskilt på vintern.

Att vi för Europa börjar se extrempunkter i mode innebär att klädseln generellt kommer förbättras eftersom det för ut inspiration allmänt. Det är på ett större plan också önskvärt med mer intryck i vardagen för att stimulera svenskens allmänna kreativitet och prestationsförmåga.

Den stora trender är dock kvinnor i rött direkt och att jag tror att rött direkt kommer ta utrymmet rosa haft några år:

Vad som skapar årets färg 2010

Rosa är ju lite av fusk-rött och det är nog inte helt fel att tro att åren med rosa kan ha haft betydelse i att vi nu går mot rött.

Rött är också mycket mer tilltalande (men alla trender i tillväxt jag följer är tilltalande oavsett om det är företag, färger eller musik) och om det är orsaken till att de växer eller om det orsakas av att de växer är ett mysterium för mig - Kanske är det ibland en slump som får mig att börja knuffa på en trend tills den rullar av sig själv.

Relaterat:

Fallstudier: Kvinna i rött
Fallstudier: Färger

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar