Fallstudie: Stämningshöjande bilder

2010-02-19

Ett antal applikationer har ramlat ut ur Hedonimeter (den samlade metodik om riktad information - reklam, marknadsföring, musikvideo, artiklar, insändare o.s.v. - jag arbetar) som konsekvenser av den grundläggande teorin rörande andra tillämpningsområden. Ett utmärkt exempel menar jag kan visa sig (om ekonomi i lösningen finns) bli ett värdefullt komplement till läkemedel och/eller annan behandling av ett antal psykiatriska sjukdomar inklusive depression, borderline personlighetsstörning, vissa former av demenssjukdomar, vissa former av ångestsjukdomar och en hel del mer. Inte att det är en tillräcklig åtgärd men som komplement och som sådan är kostnaden i princip 0 kr.

Denna applikation (och man kan tänka sig andra bilder mot vissa andra psykiatriska störningar) utnyttjar stämningshöjande bilder. Många kan säkert vara tveksamma till att effekten är mätbar men teorin predikterande den och något förvånande visade den sig på mig vara tydlig. Den grundläggande mekanismen fick jag också i dagarna bekräftade av ansedda Duke University som samtidigt förutom detta lyckades bevisa flera andra delar av den grundläggande teori som ligger Hedonimeter och som jag ansåg var vad som kunde förklara ett antal "banbrytande" studier som kommit inom neurovetenskap senaste två till tre åren.

Deras studie har jag tidigare diskuterat i:

Ekonomiskt värde i foton med ansikten går att beräkna
Att beräkna generella värden av vissa typer av faktorer

Läs gärna hela artikeln:

Distinct Value Signals in Anterior and Posterior Ventromedial Prefrontal Cortex

Det viktigaste här är att bilderna räcker för höja aktiviteten i anterior ventromedial prefrontal cortex vilket ger en diskret jämn stämningshöjande verkande. Du blir på en aning bättre humör och känner motivering att förlänga det. I studien användes bilder på kvinnor som visades för unga män men även om det kan tyckas speciellt är det helt säkert inte det. Samma sak kan gälla även annat och vad som inte berörs i studien men som Hedonimeter pekar på kan kombinationer med annat öka aktiveringen och ge mer lånsiktig effekt.

Följande sidor är primärt anpassade för män och jag är inte alls säker på vilken effekt de har på kvinnor:

Ökad Glädje Direkt
7/1-2010: Stämningshöjande bilder
Fler stämningshöjande bilder
Glada gulliga foton
Stämningshöjande bilder: Många typer
Fler glada bilder


Foto: Ygor Licens: CC by 2.0

Upprepa samma flera gånger samma dag och olika dagar. Det krävs oftare i början. Rätt musik pekar teorin på också kommer förstärka detta och den musik som ska användas är "gul musik":

Fallstudier: Gul Musik

Det finns även en stor samling filmklipp och bilder på gulliga djur som kan ha påverkan men den effekten kan kräva mer av tidigare sammansättningar och gul musik innan det blir märkbart.

Förväntad effekt är att du enkelt blir på lite bättre humör. Detta ska aldrig ses som ett alternativ till evidensbaserad medicin men däremot kan du komplettera annan behandling med det givet att några biverkningar av att titta på glada bilder eller gul musik knappast är trolig (men fråga gärna din läkare om det).


Foto: Kevin Dooley Licens: CC by 2.0

Även generellt när det gäller allt som lugnt och naturligt stimulerar dom här delarna av hjärnan gäller att det kan resultera i en viss "tillväxt" (inte jämförbart tror jag med neurogenesis) som gör dig mer känslig. Leende kvinnor och gulliga djur kan helt enkelt bli övertiden mer angenäma upp till en viss gräns. Känsligheten för det skiljer sig oerhört mellan olika personer men när det uppträder är det tror jag verkligen ingenting som någon upplever som en nackdel. Det finns vad som är värre att bli svagt naturligt hög av leende kvinnor även i ett möte i ett kort ögonblick.

Fler fallstudier hittas via:

Fallstudier

En tillämpning av stämningshöjande bilder kombinerad med gul musik och träning av hjärnan:

Bio: Optimera din upplevelse

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar