Fallstudier: Gulliga djur

2010-02-17

Gulliga djur är en av internets största företeelser och ett av de största områdena på Youtube. Sedan många år är det dessutom välkänt att gulliga tamdjur, hundvalpar och kattungar är effektiva i reklam och kanske särskilt mot kvinnor i vissa åldersgrupper vilka många andra former av reklam är mindre effektiv på (därmed inte sagt att den inte är mer effektiv mot andra grupper men denna grupp är inte alltid helt lätt att nå).


Foto: cloneofsnake Licens: CC by-sa 2.0

Vad som är så elegant med just gulliga djur är att de inte kostar särskilt mycket och går att återanvända i mängder av sammanhang. De är ju givet att du faktiskt inte ev. gör reklam just för hundmat, halsband eller vad som helst faktiskt irrelevanta från första början.

På Pryltrend finns en omfattande samling med gulliga djur som visar typiskt en till tre av ett tiotal olika faktorer. Längre fram på Hedonimeter verkar det troligt att det diskuteras i ett eget avsnitt givet storleken på hela företeelsen. Där borde jag egentligen också följa upp det via förändring för några entiteter i tryckt redaktionellt media (inte minst Metro) men det får vänta lite.


Foto: tibchris Licens: CC by 2.0

Inlägg som diskuterar gulliga djur

Någon artikel som mer samlat diskuterar gulliga djur seriöst finns egentligen inte men några har ändå kommenterat saker av och till eller pekat ut saker intressanta att fundera över.

Dessa två är intressanta därför att de pekar på en väg att separera vad som är evolutionärt över däggdjuren respektive kulturellt. Metoden i sig är givetvis trivial men vad jag kan uppleva är att koppla det mot statistik skulle vara så mycket lättare med någon redan van vid uppenbara datakällor.

Mest Kawaii? Valpar eller Kalvar?
Mest Kawaii? Kattungar eller Kapybara?

Här används djuren "komiskt" för att transferera en fråga:

Gulliga bilder behöver ett levande mobilt alternativ
Klä din hund kristligt eller inte alls
Låg gullighet och hög nördhet gör att tigrarna reas ut bland små katterna
Tiger som börjat äta en röd små katt?
Vad som skiljer tigern från små katterna

I alla av dessa pekas en eller flera faktorer associerade till gulliga djur (eller mer generellt gulliga egenskaper hos däggdjur):

En Gullig hund för stor för att sitta i knä & En otäck katt
Allt gulliga hundar kan för att göra världen bättre
Vad gulliga katter kan göra för en bättre värld
Hur man får kattungar att sluta slåss

Följande rör mer specifikt påverkan på stämningsläge (egentligen en grupp av mer generella evolutionära faktorer tror jag):

Gulliga hundvalpar gör dig glad
Gulliga vapen för en snällare värld

Exotiskt gulliga djur:

Fanatiskt rolig jättepanda

"Elaka" djur i filmklipp

Inga av dom här djuren är så klart elaka men de visar avståndssökande signaler. Det är givetvis mindre intressant för marknadsföring men att ha några samlade kan ha sin poäng:

Kul hund visar tänderna
En kul ilsken katt
Chihuahuas - Änglar eller demoner?
Kul hund som vill äta ifred

Ännu fler gulliga djur

Via följande sidor hittas fler gulliga djur:

Filmklipp: Tigrar
Ännu fler gulliga djur

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar