En grundläggande idé för min metodik rörande reklam och marknadsföring (och mer generellt all riktad information) är att upplevelse eller effekt kan förstärkas eller förändras utifrån "typ" av information (t.ex. känsel, text, bild, ljud o.s.v.). Bakomliggande till det är hur intryck tolkas i hjärnan.
Därav började jag också testa olika delar av teorin realiserat i kost både rörande vissa kombinationer eller att en viss metod kanske från början tänkt för reklam eller artiklar testades på mat. Mitt intryck är att detta är relevant och att man kan lära sig en hel del genom att vända på det också.
Nedan finns en del av dessa experiment samlade. Oftast föreställer jag mig emellertid att god bild av övriga fallstudier och anteckningar ofta kan krävas för att alltid inse vad som testas. Jag vet dock att jag av och till diskuterats. Korta kommentarer lades också till. Ett antal måltider som dokumenterats togs ej med här.
Egentligen mest intressanta är kombinationer mot områden som man normalt inte omedelbart kombinerar med maten men som ofta implicit påverkar. Dessa experiment om de dokumenterats här finns separat i:
Smaskiga och nyttiga apelsiner på SvD
Övriga experiment i urval:
Inköpta råvaror inför lunchen
Kost som i kombination kan antas förstärka mängden fritt serotonin.
Alla nöjen en angenäm cigarr ger
Ett antal faktorer en ciggar kan verka via.
Sake - Masumi Karakuchi Ki-ippon
Alkohol i form av sake. Innan kulturellt förstärkt via bl.a. japansk litteratur.
Rött äpple med stekta ägg och halloumi
Ett rött äpple för att fånga uppmärksamheten. Tidigt experiment.
Lunch förstärkt med djupröd gullighet
Ett till experiment med rött samt vissa faktorer som ännu ej diskuterats.
Gulligt vitt te ska vara vitt needles
En särskild typ av contra samt vissa faktorer som ej diskuterats.
Caesarsallad med citrusstekt bacon, nötter och saftig sallad med blåmögelost
Ett experiment med färger och ljus. Mycket lyckat på alla sätt.
Middagsomelett med blåmögelost, soltorkade tomater, kapris och salami
Experiment med rött, gult och grönt.
Hur röda äpplen 2010 kommer göra världen snällare
En diskussion om rött och gulligt transformerad till text som tros vara gullig enligt ett särfall via ännu ej fullt förstår.
Makrill och mango med rooibos och Lipton Tahiti
Inköpta livsmedel med färgen gult.
Sojamjölk, något onyttigt och massor av gulliga vykort
Ett exempel på en vara där rött används (går att göra bättre). Även grönt men grönt har egentligen inte diskuterats och jag förstår ännu inte "fullt" grönt. I exemplet tror jag dock att det snarast handlar uteslutande om association.
Ägg asiatiskt stekta med värmande italiensk inspiration II
Röda äpplen fotograferade omgivna av en massa gula livsmedel.
Två saker jag stal från Waynes Coffee och en lågpresterande flodhäst
Exempel på en särskild form av gullig text egentligen snarare än kost. Sedan är jag verkligen så där pinsam kring små moraliska frågor.
Mumsiga färdigskurna gula frukter till smoothie: mango, ananas och banan
Gula livsmedel.
Saftiga frukter - Cantaloupe och mango
Gult och grönt.
Färdigköpt broccolipaj
Gul paj med lite grönt tillsammans med ett stort rött ljus.
En gul lunch I: Mango, gula frön & nötter, russin och aprikos
Mycket gult med en aning svagt rött.
Gul lunch II: Kanelbröd med humus och för inspiration blåmögelost
Gult med för lite ljus. Läs även:
Färger behöver ljus för att inte vara otäcka.
Billig och kreativ kost till min frunch
Experiment med blått men här har vi alla väsentliga färger (d.v.s. gult, rött, blått och grönt) tillsammans.
Stark senap och blåmögelost blandat till superbt pålägg
Färger med lite ljus men med stark smak som trycker på upplevelsen.
Quinoabröd med blåmögelost, senap, röda äpplen och marmelad
På alla sätt mycket gul kost (även utanför färgen) och med lite rött för perceptionen.
Godisklubba med kreativa egenskaper
Intressanta mönster och färger.
Kryddstarka bönor, luftskurna röda äpplen och thaibasilika
Det här rör egentligen ett fall av gulligt som inte diskuterats men är vanlig inom publikation rörande både mat och skönhet.
Lunchomelett med sötkryddig manlig styrka och härligt kvinnliga bär med läskande örtkryddor
Ett till experiment med dom faktorer vi själv ett tag gillade.
Hett matiga bönor och Svalt friska frukter i harmoni
Intressanta färger.
Revensspjäll med bönor, broccoligratäng och smaskiga apelsiner
Gult gjort sjaskigt men p.g.a. slarv.
Lunch och middag: Färdig grönsaksblandning och makrill
Röd förpackning med makrill i tomatsås.
Omelett med flatrökt skinka, citrongräs, rödlök och tacosås
Väldigt rött under matlagningen.
Frukost omeletten är färdig
Gult med jämnt rött.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar