Tävling i kreativitet på Youtube

2010-02-20

Youtube har en tävling i kreativitet för sina användare:

www.youtube.com/areyoucreative

Illustrationen som marknadsför tävlingen är helt briljant:

Vad är kreativitet?

Kreativitet är ju själva definitionen av att se nya möjligheter utifrån aktuellt data och allt du redan känner till. Det är i hjärnan kopplingar mellan vad du vet och känner till. Utifrån det är givetvis kristallin intelligens viktigt eftersom det indikerar grundförmåga att hantera befintlig kunskap.

Ändå är flytande intelligens också viktigt eftersom det begränsar vad du kan relatera till.

Kreativitet i riktad information

För marknadsföring ligger kreativitet i vad jag här ibland refererar till blått och som faller under mappa (t.ex. navigation). Det handlar om information att tolka via hippocampus annat än i direkt respons.

När det fungerar gör det att du betraktar den riktade informationen längre tid än annars. Detta fångas bra i bilden:

1. Ögat hos mottagaren av information som betraktar den riktade informationen.

2. Den riktade informationen som kräver att du funderar. En labyrint eller allt som liknar det kan fungera utmärkt. Navigation är en ytterst grundläggande färdighet hos människan som har god prioritet liksom att vi upplever olika typer av vägvisare som viktiga.

Nya kopplingar utan inlärd relation

Just kreativitet ligger dock utan för kristallin intelligens och handlar enligt teorigrunden till Hedonimeter om kopplingar utan befintlig direkt erfarenhet mellan befintlig kunskap. Det är just där vi också får labyrinten därför ökar den aktiviteten för högt blir antalet möjligheter större än vad som faktiskt kan hanteras och ligger också i antal med för hög densitet utanför det praktiska d.v.s. viss förvirring eller överarbete (elegantare uttryckt) blir möjligt.

Både labyrinten och ögat i bilden visar också den sidan. Den överaktivitet som skapar det kan ju t.ex. resultera i övertolkning manifesterad i form av förföljelsemani eller att saker blir över-komplexa att tolka.

Att stimulera kreativitet med kartor över idéer

Här finns dessutom en kulturell koppling som är lika intressant. Olika verktyg för att försöka hitta nya idéer har genom åren dykt upp. Ofta försöker de uttrycka relationer mellan data för att stimulera att möjligheter går att se.

I mycket är jag skeptisk till hur bra de egentligen fungerar och jag tror nog att den effekt de egentligen har ligger generellt från att de ökar aktiviteten i de här områdena samtidigt som datat blir aktuellt. Även om det ger effekt är problemet att i grupp kommer aktivitetsnivån skilja sig över tiden och/eller hos personerna och just dom här lösningarna fångar inte upp det. Det gör att i varje ögonblick tråkas några ut och en del förvirras. Bättre är att optimera de enskilda personernas aktivitet och därefter sätta dem i samarbete för att se relationerna utifrån vad de individuella prestationerna resulterade i.

Därmed i lösningar där det mer handlar om automatik eller personer som ligger likvärt i förmåga är det troligen mer värdefullt. Betraktar vi mer avancerade modeller är detta ju vad t.ex. ontologi inom datavetenskap och filosofi handlar om:

"The term ontology has its origin in philosophy, and has been applied in many different ways. The core meaning within computer science is a model for describing the world that consists of a set of types, properties, and relationship types. Exactly what is provided around these varies, but they are the essentials of an ontology. There is also generally an expectation that there be a close resemblance between the real world and the features of the model in an ontology."

"What ontology has in common in both computer science and in philosophy is the representation of entities, ideas, and events, along with their properties and relations, according to a system of categories."

Från: Ontology (information science)

Bonus i tävlingar

Här finns dessutom ett pris för dom förslag som upplevs bäst. Priser är bonus och ofta kombineras mappa just med bonus.

Det motsvarar ju förövrigt fint flera naturliga företeelser. Ett uppenbart exempel är att springa i skogen (navigation) och jaga mat (bonus) m.m. Men verkligen att väldigt många aktiviteter just består av mappa och bonus.

Mer om kreativitet

Kreativitet går utmärkt att stimulera vilket jag diskuterade för skribenter på Nyhetsbloggen:

Stimulera din kreativitet och skriv bättre i nio steg

1 kommentar:

Swedish Research sa...

Sedan är visst ögat en faktor i sig som kommer tror jag från en annan genom evolutionen viktig företeelse i områden. Men den hör till en grupp faktorer jag föredrar att hålla för mig själv.

Skicka en kommentar