Målet här är en enkel men superb måltid som fyller upp min kropp med järn. Jag vet att jag behöver prioriterade järn av och till. Redan när jag tidigare under dagen gav mig ut på äventyr och vandrade Uppsalas alla labyrinter fyllda med vackra leende kvinnor drack jag en probiotisk mangojuice med extra järn och B-vitaminer.
Till middagen lagar jag därför blodpudding. Blodpudding kan kännas lite billigt och första steget för att undvika den känslan är att inte skära dem enligt formen. Istället ska de fritt skäras i mindre bitar. Det gör det dessutom lättare att uppnå god smak när de fått vila tillsammans med övrigt på tallriken. Blodpuddingen lagar jag i ugn så att en fin stekyta nås utan fett och så att jag tidseffektivt kan skriva detta medan de blir klara.
Blodpudding vill man gärna äta något sött till. Många väljer sylt men jag tog frysta björnbär "tinade" ett par minuter längst ner i ugnen medan den gick upp i värme. Fortfarande frostade men så att en aning juice kommer rinna från dem och sugas upp i blodpuddingen. Björnbären tillför både C-vitamin och folat vilka båda krävs för att järnet i blodpuddingen ska göra nytta.
Egentligen hade jag tänkt att servera något trevligt kallt kött till blodpuddingen. Kanske lammkött eller saltad skivad tunga men jag missade att handla det. Lufttorkad skinka går givetvis också bra eller om det finns en fin bacon. Nästan all bacon som säljs är inte alls smaskig och tror jag egentligen inte är bacon utan något annat men den är ju i alla fall billig och försiktigt tillagad brukar den i bästa fall kunna bli acceptabel. Ett rikt kallt kött är dock vad som smakar bäst. Lammkött hade varit perfekt.
En bit lagrad ost - här blåmögelost - krävs för att slutföra perfektion. Idag når vi inte dit. Avsaknaden av kött gör det hela vtill något jag egentligen lika gärna kunde ha ätit tillagat av vem som helst för att få men det får duga.
Läs mer
Om drycken jag drack medan jag följde några trender:
Tidigare tillagad mat i urval via:
2 kommentarer:
friskt vågat må jag säga!
kul att du vågar pröva nya former, en guldstjärna...
jag har bara kört den vanliga trista blodpuddingen med lingonsykt so far...
MEN vad brukade man säga förr, skall man undvika mjölk eller c vitamin till blodpuddingen för att fullt kunna tillgodogöda sig järnet??
är inte c vit i vägen här ? eller var det ng tliknande...ngn minns säkert?
Med C-vitamin får du bättre nytta av järn.
I övrigt vad som stör upptag gissar jag att det i allt rörande vad man får i sig från kosten gör det samma för en måltid som blodpudding som innehåller så pass mycket järn.
Jag ska ju dessutom äta en till måltid i natt innan jag lägger mig.
Drycken jag hade till lunch säger sig också underlätta upptag via de nyttiga bakterierna i den. Jag kan tänka mig att det stämmer men kanske inte att de gör så enorm skillnad en dag som denna när jag äter mycket järn men mer att hålla kulturerna i liv i matsmältningen över tiden.
Skicka en kommentar