Amerikanska pengar manipuleras för uppmärksamhet

2010-03-02

I USA städar man inte bort låga mer eller mindre meningslösa mynt och sedlar på samma sätt som i Sverige. Ett exempel är 1 dollars sedeln värde ungefär som en svensk fem krona. Congress.org berättar att det inte är ovanligt att organisationer förändrar trycket på dessa sedlar för att föra ut sitt budskap och verkar inte ha något emot det:

When dollars call for change

Dessa sedlar sorteras bort när de når amerikanska riksbanken men budskapet kanske når en del på vägen.

Den amerikanska en dollar sedeln förutom att vara meningslös orsakar en del välkända problem och däribland:

1. Vissa aktörer har större behov av den än andra för att ge lämna ut den som växel och det behovet behöver inte vara lätt att tillfredsställa. Resultatet är att körs runt och därmed förbrukar bensin åtminstone inte i fullständigt försumbara mängder.

2. Att sedlarna är så pass billiga gör att de dessutom utan brutalt stora kostnader kan missbrukas som råmaterial till förfalskningar av större valörer.

Givet det är det verkligen förvånande att man inte städar bort dem. Och ännu mer (då ett och två ändå är väldigt begränsade problem) därför att det skulle göra allt mycket lättare för alla konsumenter.

Komiskt med sedeln är förövrigt att triviala konstnärliga uttryck från en tid när knappt någon referens att bygga på fanns i USA i form av kulturell tradition eller referensbibliotek där konstnären säkert tog inspiration från vad han nu råkat sett givit upphov till kontinuerliga halvt vansinniga övertolkningar från diverse personer i modern tid vilka däremot just har tillgång till referensbibliotek med mängder av kulturuttryck att välja tolkningar att tillskriva "symbolerna" på sedeln:

Jag gjorde ett komiskt exempel på hur lätt det är att få vilken symbol som helst att verka betyda något utifrån symbolen för Xbox 360:

Konsolkriget: Xbox 360 hemliga strategi & Symbolerna som gav namnet

Anledningen till att sådant här är möjligt är att mänsklighetens kultur är enorm och vilken som helst symbol som är enkel har någon gång använts för något. Lägger man en argumentation runt det verkar det naturligt också trovärdigt för många människor vilket kan bero på att större delen av mänsklighetens historia och innan så hade de många saker som dök upp framför ögonen på oss orsakssamband och även när så inte var fallet var det troligen en bra överlevnadsstrategi utan negativ sida att anta att så var fallet. Därav att vi genom historien fått för oss att allt från att offra mat till oskulder kan påverka sådant som åska och vulkaner.

Här har vi också ett till exempel jag gjorde där man just offrar:

Budskap från Google: Offra röda äpplen på din blogg

Foto: Paige Gabert Licens: CC by 2.0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar