Skillnaden mellan män och kvinnor

2010-03-02

Här har vi något kul som försöker illustrera en upplevd skillnad mellan män och kvinnor:

Equation: The Difference Between Girls and Guys

Även om det var kul gjort och pekar på något jag verkligen delvis tror stämmer är det tror jag egentligen ingen större skillnad mellan män och kvinnor här. Däremot kan det i ögonblicket manifesteras lite olika. I den "missuppfattade skillnaden" uttrycks som att kvinnor hos män värderar:

Intelligens + Humor + Pengar + Utseende

Och män hos kvinnor:

Utseende X (Intelligens + Humor)

Vad jag snarast tror ligger bakom denna och andra uppfattade olikheter är hur saker kan fungera i ögonblicket. Där tror jag att kvinnor oftare än mer tänker efter och att det hör att göra med exakt samma sak man såg i den här studien i ett annat område:

"Medan deltagarna tittade på de negativa bilderna reagerade kvinnorna kraftigare med större aktivering i vänster thalamus. Thalamus har bl.a. till uppgift att överföra sensorisk information till och från cerebral cortex. Män reagerade istället med större aktivering i vänster insula och en av de funktioner den har och som forskarna pekar på är att den är involverad i skapandet av de "subjektiva" känslor som hjälper oss att träda till handling vilka också förändrar kroppens fysiologiska tillstånd. Vid fara kan det handla om att hjärtat slår snabbare med en samtidig upplevelse av rädsla eller aggressivitet."

Från: Kvinnor tänker efter och män reagerar vid fara
Foto: Seattle Municipal Archives Licens: CC by 2.0
På engelska säger man "firefighter" medan det enda uttryck på svenska jag kom när jag namngav bilden var brandman så jag döpte bilden till kvinnlig-brandman.jpg vilket blev en aning underligt.

Kvinnor är helt enkelt bättre på att sätta kontext det vad som sker omedelbart där de bättre kan utnyttja allmän kunskap. Av samma anledning kan det här också förklara varför kvinnor oftast upplevs mer engagerade i en befintlig relation. Aktuell situation betraktar de lättare från ett bredande kontext än bara ögonblicket medan män hellre ser situationen i första hand isolerad åtminstone när stress, tidspress eller ett konkret problem upplevs.

I viktigare frågor än relationer innebär detta att det troligen är gynnsamt att få fler kvinnor i yrken där beslut måste fattas under stress och tidspress. Den kanske mer naturliga manliga metoden att lösa sådana är tveklöst värdefull men den vinner säkert ofta på att oftare kompletteras med detta. Inte minst därför att i dagens samhälle är det allt oftare att saker kan vara en aning för komplicerade att direkt röra sig på.

Samtidigt ska man inte övertolka sådant här. Träning och kunskap i yrket räcker tror jag långt och mer än detta. Ändå är naturliga förutsättningar något träning byggs ovanpå. Vi kan dessutom från sjukvården konstatera att kvinnor i övrigt inte har något problem att arbeta under hög stress.

Relaterat

Blandat om män och kvinnor färskt inom forskning och nyhetsdebatt:

Kvinnor smartare än män – i TP
Vården missar deprimerade män
Män premieras i musikvärlden
Kvinnor är inte sämre i matematik
Maktens män
”Skolämnet historia är en strikt manlig angelägenhet”

Följande är också en egenskap som kan vara användbar i flera yrken där även en bredare kontextuell tolkning av ögonblicket ger värde:

Kvinnor tolkar bättre känslor i ansiktsuttryck och röst

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar