Romantisk brittisk lunch med förgulligad varmkorv

2010-03-28

En otrevlig - kanske farlig för hela världen - myt är att Frankrike mer än Storbrittanien är Europas romantiska land. Orsaker jag tror kan ha spelat in och möjliggjort den desinformation och mytbildning vi utsatts många år inkluderar:

1. Franskan låter mer exotisk än engelskan därför att annat än få i Västerlandet lär sig språket. De som lär sig franskan gör det ofta i romantiska unga vanföreställningar.

2. Franska medborgare är lätt promiskuösa och har svårt att bibehålla ett långsiktigt förhållande. Det maskeras inte sällan som "romantik" för att göra omoralen mer accepterad.

Samtidigt är det mer korrekt att peka ut Storbrittanien och London som Europas romantiska centrum:

1. London vid sidan om Kalifornien och ett fåtal andra platser i världen var centrum för 1960-talets "romantiska revolution". Fransmännen hade istället nära nog motsatt syn på detta. Ingenting har förändrats negativ sedan 1960-talet och den engelska medborgaren är fortfarande fint romantisk. Om något är de idag närmast en aning för ogenerade.

2. London har många fler romantiska nöjen än Paris. När det gäller caféer och restauranger är situationen sedan några år att London håller sig fint ovanför Paris i kvalitet rörande allt du inte långt i förväg innan du ens kommit dit behöver boka bord på och/eller betala mycket mer för än hela eller stora delar av resterande kostnader.


Vilken musik som upplevs romantiskt kan variera väldigt. Finns viss likhet i smak är det bra.

3. London har en fin kulturell mix på extremt högre nivåer än Paris. I London har kvinnor från hela det gamla brittiska samväldet och imperiet samlats.

Foto: zanerudovica Licens: CC by 2.0
Bulldoggen är en tung nationell symbol i England. Gulliga hundar är också romantiskt trevligt.
När folk från flera gamla kulturer blandas skapar det vacker mat, konst, mode och exceptionellt romantiskt tilltalande kvinnor. Paris är istället konservativt tråkigt.

Härligt smaskig och intensivt romantisk varmkorv

För att hylla det romantiska UK ska vi idag laga en romantisk måltid. Precis som föregående måltider håller jag låg budget. Dessutom var det viktigt med mat som gick snabbt att laga till. Jag kände också att jag hade ett samhällsansvar och behövde visa hur man kan ta livsmedel massor av svenskar ofta äter och skapa något mer av dem utan att det kostar mer i pengar eller tid. Därför valde jag varmkorven.

Varmkorven är sedan många år en traditionell brittisk måltid runt deras glada folkfester runt fotbollen. Dessa besöks ofta hela familjen och är för de engelska medborgarna glatt romantiska och många livslånga förhållanden har skapats från möten runt fotbollen - inte sällan har någon eller båda ätit just varmkorv.

Förgulliga varmkorvarna

Nu känns varmkorv normalt inte romantisk så vi behöver förgulliga den. Det sker enligt följande:

1. För att servera ketchup och senap använder vi stiltonkrus från stilton osten jag tidigare lagat brittisk mat med här:

Blå stilton ger härlig smak och doft av engelsk tradition

Både ketchup och senap smakar direkt bättre från ett par gulliga små krus.

2. Vi utgår från rätt ketchup: En hetare ketchup med jalapeno i - Felix Stark Ketchup:

Den är mindre hemvan men är ändå lik vanlig ketchup. Det lätt heta är också romantisk men den är inte för het. Likt perfekt romantik är den både trygg och stimulerande ny. Ketchup är dessutom härligt röd och i visuellt cortex stimulerande och det kan tillföra värde:

Kvinna i rött

3. Senapen är ett engelsk stark senap och den tar vi som den är direkt ner i kruset. Påsarna med senapen fick jag i julklapp från en släkting och är absolut inget gratisprov.

Senapen är smaskigt romantiskt gul och kombineras bäst med gul musik:

Musik som är gul

4. Rätt korv är Lithell's barnkorv därför att den har högre kötthalt - 56%. Samtidigt saknar den "skal" vilket ger den rätt tillagad ett lite ovanligt utseende - både nytt och hemvant.

När kvinnor passerat en viss ålder är barn dessutom en stereotyp som går att utlösa hos dem. När det sker vill de gå i säng på en gång och det hjälper dem att prestera mer intensivt. Notera bilderna på förpackningen av korven.

Det är korv som ger en mer romantisk måltid med trevligare matsmältning vilket möjliggör hälsosam motion.

5. Korven lagar du till i ugnen på grillgaller. Låt den gå upp nära järnen på snabb upp till högsta temperaturen. Ta ut dom när de spruckit en aning och fått fin färg.

5. När korven börjar bli klar tar upp ketchup och senap i stiltonkrusen (eller motsvarande brittiskt). Riv galangal med en osthyvel och blanda med ketchupen. Det skapar en aning extra av romantisk hetta samtidigt som galangal är både härligt gul och känd för att vara afrodisisk.

Mer om kost och romantik:

Fallstudier: Kost
Sensationen av att äta med kvinna som tallrik

Fler användbara romantiska tips från forskningsvärlden:

Romantik och kärlek

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar