Så här svårt nedsmutsat är Uppsala

2010-04-20

Kungsgatan i Uppsala är en av de gator i Sverige som har den mest nedsmutsade luften. Den är fylld av partiklar från däck, mindre partiklar från sand, grus, jord som kletas ner av avgaser och bränt gummit och därför kan virvla upp, kemiska föreningar med tungmetaller liksom många andra av de mest giftiga ämnen vi har i luften vi kan andas.

Nivåerna är högre än vad som är tillåtna och har varit det många år nu. Men utan möjlighet att bestraffa kommunen ekonomiskt - eller korrekt utan att tillsynsmyndigheten ser till att göra det - förändras givetvis ingenting. Vad som i princip krävs är att biltrafiken stängs av helt från kafferosteriet fram till slutet av resecentrum. Det ger också busstrafiken bättre möjligheter att fungera fint. Och att alla glada Uppsalabor kan bli ännu gladare genom att optimerat glädjas av den vackra parken.

Hur smutsig är då luften? Jag bor vid vägsträckan med smutsig luft och där bedömer jag vid den minst nedsmutsade. För att illustrera hur smutsig luften är öppnade jag en liten glipa i isoleringen runt fönstret och fäste hushållspapper runt det. Detta skedde före vulkanutbrottet så det har inte påverkat. Därefter såg jag till att lägenheten hade undertryck innebärande att luften kommer gå uteslutande in genom läckaget. Efter en vecka såg pappret ut så här:

Även om enstaka saker kan tyckas vara större är det verkligen bara mindre partiklar som geggats samman. Partiklarna som släpper från gummidäcken är ofta uppvärmda därför att bilarna inte sällan bromsar när de släpper och de fångar in en massa annat ofta lika farligt som samlats i och runt vägen (t.ex. det svarta som kan rinna ut ur bilarnas avgasrör).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar