Trivial omelett rik på protein och fett

2010-04-04

Omeletten jag åt till frukost idag hör inte till min vanliga exceptionella matlagning. Tvärtom är det endast en vanlig omelett utan den särskilda touch som lyfter vad jag lagar från vardagens trivialitet till det tidlöst konstnärligt överlägsna.

Omeletten lagades till enligt:

1. 1 matsked rapsolja i stekpannan satt på maxvärme. Medan temperaturen gick upp knäckte jag fyra äggen rätt ner i den.

2. De vispades med en gaffel (normalt rör jag inte mat med metall förutom gjutjärn för stekning eller dylikt).

3. Jag skär ner ost med en osthyvel rätt ner och blandade en aning med gaffeln.

4. Cirka en minut senare vände jag den med samma gaffel. De flesta bör hellre göra det med en stekspade men om man klarat att få korrekt tjocklek och vänder vid rätt tidpunkt går det egentligen bra med precis vad som helst.

Omeletten serverades med en pinsamt trivial sallad utan särskild smak eller egentligt värde: gurka och tomater. Själv står jag normalt bara ut äta intensivt röda körsbärstomater på vintern. Det därför de importeras så långt bort att de skördas fullständigt gröna och mognar med etylen på vägen hit. Visst att det får dem röda men smaklösa. På det grovmalen svartpeppar men tråkigt nog förstörd med någon form av tillsatt citrus. Jag saltade med ett fint mineralsalt i stora kristaller trevligt färgat en aning rosa salt (köpt av mig i present en gång i tiden).

Jag var emellertid inte hemma utan hos mina föräldrar och konstnärligt överlägsen matlagning är vad som kräver att man köper ingredienserna själv samma dag. Det går inte att göra med saker från ett kylskåp där man helt saknat inflytande över vad de fyllts med.

Fördelen med omeletten är emellertid att halten av protein och fett är högt medan mängden kolhydrater (som kroppen kan ta upp) är relativt försvinnande liten. Därmed precis som jag skrev i forskningsnyheten om en ny studie är det en lämplig frukost som underlättar viktkontroll eller om det behövs viktminskning:

Fördela fett och kolhydrater rätt över dagen | Nyfiken vital

Fler och typiskt exceptionellt smaskiga recept istället för här ett exempel på den trivialitet en för Sverige normalt plagierande kändiskock klarar av (om än inte vändning med gaffel):

Kost | Pryltrend

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar