Fallstudier: Filmmusik och musik från dataspel

2010-05-30

Både film och filmmusik om välgjorda är fina exempel på hur den känslomässiga upplevelsen kan förstärkas med rätt musik, symboler, kroppsspråk och text d.v.s. skapa förstärkande riktad information ovanpå den övergripande handlingen.

Filmmusik jag träffat på och bedömer som mer intressanta som exempel på detta samlas här som en del en fallstudie.

Conan Barbaren

I första hand är åtminstone tillsvidare inspirerande och musik tung av den ensamma krigarens öde och perfektion mest intressant och egenskaperna jag här söker är mycket elegant illustrerat av filmmusiken till Conan Barbaren:

Det handlar om den överlägsna krigaren och äventyraren - en riktig man - som modigt ger sig ut för att slåss tränad perfektion. Han försvarar inte sitt hem utan söker upp ondskan och han gör vad som är moraliskt rätt även om det är personligt krävande.

Även om vi tidigt förstår att det finns risk för att han kommer förlora saker - rent av vänner och kvinnor - på vägen är det också helt klart att han kommer segra. Inte sällan ställs hjälten inför ett moraliskt dilemma där han kan välja fel och ofta kan triviala mindre tveksamheter funnits innan. Förutom att förlora något utvecklas han därför också som person på vägen till filmens slut där han slutligen dödar något väldigt otäckt och stort (normalt har innan mer begränsade otäcka fiender eliminerats kontinuerligt genom filmen).

För att uppleva Conan Barbararen mer har vi i följande inlägg där enstaka komponenter från denna fantastiska efectos especiales skapad utan stor budget fångats:

Conan Barbararen (Conan The Barbarian)
Citat från Conan Barbararen
Conan Barbararen.

Mortal Kombat

Mortal Kombat har en del liknande "Conan Barbar" effekten och konceptet men är främst ett exempel på en unik grupp. Notera att mycket i filmen precis som dataspelet har drag av automation och avancerade fysiska övningar. Detta är en film vilken precis som dataspelen kraftigt och avgränsat optimerat mot aktivering av hjärnans spegelneuroner. Vi kan som exempel på det rent av se att handlingen i sig är mindre viktigt att de visuella uttrycken som stimulerar våra spegelneuroner.

Hur automationen, fysiska rörelserna och filmmusiken samlat skapar denna förstärka aktivering i hjärnan via spegelneuroner demonstreras fint praktiskt för tittaren via detta skapade filmklipp där delar från filmen kombinerats med filmmusik i ett samlat rörande detta stark helhet:

Inlägg med filmmusik och diskussion om denna respektive filmen finns i:

Gwen Stefani om Prokrastinering
Slutgiltigt omdöme: Mortal Kombat för ökad motivation
Träna hårdare med musik
Raiden i Mortal Kombat

Clint Eastwood i tidiga westernfilmer

De många tidiga westernfilmer med Clint Eastwood - en av filmhistoriens genier - är samtliga fantastiskt välgjorda exempel på samma egenskap Conan Barbaren framför. Det samma gäller filmmusiken som elegant förstärker just denna upplevelse med i hög konstnärlig skönhet vilken nedan visas med musiken till Hang 'Em High:

Hang 'Em High

I För en handfull dollar realiseras man i västerländsk western-paketering Akira Kurosawas klassiska mästerverk Yojimbo - Livvakten. Även om Yojimbo - Livvakten är ett mästerverk är den också tråkigare än För en handfull dollar och orsaken är kanske lägre känslomässig nivå på förstärkande faktorer för det för upplevelsen så viktiga känslomässiga budskapet.

En längre diskussion runt filmerna som användes som exempel finns i:

Kulturellt utbyte från inspiration till kärlek

Gods and Generals

Filmmusiken i Gods and Generals representerar ett samlat känslomässigt tema som mindre handlar om den individuella krigaren och istället mycket mer om att i grupp marschera ut för att försvara hemmet. Här bärs uniform vilket praktiskt eliminerar individen från händelserna för att ge plats för gruppens gemensamma rörelse.

En omfattande diskussion om detta finns i:

Filmmusik - Gods and Generals

Klassiska Bonnie Blue Flag diskuteras separat därför både musiken (enkel men direkt i påverkan på känslor) och ännu mer lyriken är enormt effektivt gjord. Scenen där den framförs i God and Generals är också en välgjord illustration av ett stort antal för patriotisk-förstärkning vanliga faktorer. Det handlar t.ex. om att krigarna som grupp engagerat sjunger med, vi har flaggor, vacker kvinna som viftar med en riktigt stor flagga medan man ser ganska mycket av hennes bröst och många fler potent påverkan faktorer. Det hela är riktigt välgjort.

Scenen med Bonnie Blue Flag från Gods and Generals har diskuterats och analyserats omfattande i:

Bonnie Blue Flag från Gods and General

Filmen diskuteras och recenseras i:

Gods and Generals

Kung Fu Panda

En diskussion om ett av de känslomässiga koncept Kung Fu Panda har i sin riktade information liksom ett exempel på hur det illustreras med filmmusik har vi nedan för The Bridge i samtliga fall representerande eller realiserande den hårda träningen Master Shifu ger sina studenter:

Kung Fu Panda: Snabb & Stor

Även finns följande inlägg rörande Kung fu Panda:

Mulan - Jag ska göra en man av dig med filmklipp från Kung fu Panda

Mer filmmusik

Filmmusik och filmer som också dokumenterats i fallstudien:

Dune - TV-serier och film
Dune Prolog - Lång

Dune är självklart oerhört intressant både som film och rörande filmmusiken och jag kommer återvända med en analys av den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar