Givet för att göra en ytlig anteckning innan jag somnar gäller för Varför människan "vinner" över både lejon och tigrar att det ska uttrycka rekursiva samband från hur våra biologiska nätverk i hjärnan tillsammans med sinnen ut via samma principer.
Vi vet att sekvenser för t.ex. tid i inlärning och uttryck sker via dopamin - mer / mindre - o.s.v. och troligt att sociala strukturer avseende hotad / ej hotad o.s.v. har en koppling till serotonin.
Rimligen ska vi då kunna se koppling på koppling mellan båda perspektiv lokalt i hjärnan respektive population med människor. Vilket vi också tycks göra kring ett antal saker där jag här antecknar ett jag såg i dag för den studie på honungsbin The Hebrew University of Jerusalem har gjort: Making bees less busy: Social environment changes internal clocks (har inte läst själva studien än).
Där vi ser att dygnsrytmen påverkas av respektive situation och som vi vet åtminstone från studier på guldfiskar från 1990-talet (men mycket troligt sedan dess bekräftat på människor även om jag inte följt upp det) att ögats iris uttrycker via D2-receptorer till hjärnans perception de röd-gröna nyanserna från D1-receptorer respektive också via annan funktion från detektion av ljusstyrkan. Där D2-receptorerna också inverkar och är kopplade till dygnsrytmen.
D.v.s. här har vi en koppling till inlärning av sekvenser uttryckta mot dygnsrytmen där det åtminstone för sekvenser speglas också vidare i hjärnan.
Även om inte avgörande i sig hade det varit väldigt baffling om individens kontext i den organiserade populationen inte hade inverkat på dygnsrytmen speglande detta. Vi har sambandet i ögats iris, troligen i hjärnans neuronnät och vi såg i den israeliska studien att det också uttrycks i populationer åtminstone för honungsbin.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar