Den stora frågan: Är tigrar eller lejon mest inavlade

2010-09-15

Jag vet inte om det undersökts men jag får följa upp det. Det är dock möjligt att sambanden jag antecknade i Varför människan "vinner" över både lejon och tigrar och Individ respektive grupp ska ha rekursivt samband även för dygnsrytm verkar även rörande detta.

Spontant kanske man skulle tro (om man räknar bort ev. påverkan människor har) att det skulle vara tigrar eftersom lejonflocken är större och växlar hanne relativt ofta i vilket fall denne kan rensa ut tidigare avkomma och ofta gör det.

Men antar vi att sambanden är rekursiva utan att just nu bry oss i hur de är realiserade här ska tigrar tendera till att bli mindre inavlade därför att lejonflocken känner sig (för att bara ta en rekursiv nivå vilken som helst) lugnare i flock. Tigern kommer istället för ökad risk för inavel och ökad "risk" för mutation istället oftare uttrycka förändrade genuttryck relaterade till risk (jfr PTSD, svält m.m. hos människa) och mellan generationerna.

På samma sätt - och jag gör endast en minnesanteckning innan jag somnar snarare än att ge en fullständig beskrivning - såg vi ju i denna färska studie Religious rite gives evolution a helping hand gjord av Texas A&M University att växtgiftet barbasco som används för att bedöma fiskar påverkat "evolutionen".

Nu får jag intrycket utan att läst själva studie att forskarna föreställer sig att ett naturligt urval (jfr hur giraffer tros ha fått lång hals) givit fiskarna bättre tolerans mot dessa gifter liknande barbiturater (Seconal m.m. vi inte längre använder längre som sömnmedel: väldigt beroendeframkallande med stor toleransökning och med enormt liten skillnad i dos mellan effekt och snabb död vilket ledde till massor av olyckor).

Jag tror dock inte att naturligt urval är förklaringen utan att orsaken är att dessa gifter inverkar på NMDA - d.v.s. är rekursivt under serotonin i hjärnans kommunikation vilket torde vara orsaken till att ketamin och EEC motverkar depression men i ett ögonblick medan påverkan på serotonin varande rekursivt ovanför kräver kontinuerlig behandling - där bedövningen helt enkelt gjort fiskarna "tryggare" respektive "mer otrygga" där incidenten är avklarad.

Från vad vi numera vet sedan ett fåtal år är sådant när uttryckts från krig, svält m.m. vad som kan förändra genuttryck rörande "ångest" eller bättre skrivet beredskap mot faror i omvärlden d.v.s. att man lättare vid en förändring i upplevelse av omvärlden som möjligen kan tänkas vara farlig pressar upp hjärnans aktivitet för att vara redo att hantera den.

Förgiftningen av fiskarna i denna religiösa ritual lär knappast vara diskret smygande utan fiskarna märker att något sker och fiskar med denna egenskap höjer upp sin aktivitet i hjärnan. Visst att man kan från det säga att denna egenskap via naturligt urval propagerar i populationen (och jag tror säkert att det sker) men den viktigaste mekanismen inverkande ganska brett har inte med det att göra utan är bara den påverkan giftet har på fiskarna och att förändrade genuttryck utifrån det uttrycks mellan generationerna.

Vidare från samma resonemang kommer detta gifts verkan på detta sätt via NMDA stimulera genetisk förändring. Det motsvarar på en annan rekursiv nivå vad jag skrev i en kort kommentar till en artikel på Technology review enligt:

"Some thing I reflected on is how serotonin might indicate or reflect the ability for mutations.

We can of course see how expression can pass through generations due to high stress situations for the parents such as for stress sensitivity after parents been in war or starvation. That is situations we have low serotonin so we do not relax.

Also we know that drugs affecting serotonin is quite able to induce mutation in fetus.

Would disturbed melatonin levels increase mutation rate?

I for sure have no idea if it would indicate a more elaborated role for serotonin (or more likely perhaps a function reflecting on serotonin through say a chemical close compound).

But it is at least a possibility and perhaps several mechanism for such might exist. Say melatonin get disturbed.

That is you have moved which for must of our evolutionary history is a slow process on going some their and not to day as moving back and forth - probably you have either walked fast and long due to food missing or drifted with the sea.

You have reach a new area. Perhaps disturbed melatonin would signal an increase in mutation just because it seems more likely the population would benefit from it.

That could explain how certain finches seem to change "to fast" regarding beak size (thinking if I remember right coming to Galapagos).

Serotonin being a tryptamine might affect other such mechanism in ways that even without problems for a grown up eating it cause the problems for fetus the way that has been documented."

Från: How Fast Are We Mutating? där jag är hanshusman.

På samma sätt om vi människor har ett barn och ger det mjölk kommer dess innehåll delvis spegla allt detta också till barnet som en lite anpassning av dess tidiga utveckling mot åren som kommer för att spegla den nuvarande situationens behov. Eller mer korrekt gissar jag att det är så och att kvinnan därför kommer uttrycka högre nivåer av serotonin än annars medan hon ammar. Men jag har inte följt upp det än. Det bör dock vara på det sättet om den generella principen gäller här också och i allmänhet tycks sådant spegla sig från situation till situation eller perspektiv till perspektiv vilket ju är naturligt givet att fungerande mekanismer energi effektivt återanvänds och att evolutionen liksom människan tenderar att bygga vidare på vad vi redan har med begränsade förändringar.

Detta är en av de mer spekulativa anteckningarna jag brytt mig att anteckna publikt läsbart men då gäller att som jag ser på praktiska tillämpningar av modellen jag sätter samman har serotonin väldigt liten betydelse där applikationer i denna d.v.s. i så fall påverkan av språk enkelt approximeras med inte alls samma komplexitet som t.ex. sekvenser (språkets musik). Därav är det korrekt att ha en anteckning här om jag ändå skulle önska återvända till det eller så faller det bort från mitt minne för att ersättas med skarpare information.

Ett värde av sambanden runt serotonin rör snarare utveckling av psykiatriska läkemedel och om jag gissar runt att vi kan komma att se nya typer av cancerbehandlingar som bygger påverkan på jonkanaler respektive receptorer m.m. relaterat till NMDA respektive tryptaminer (inte minst melatonin och serotonin).

Låt oss avsluta inlägget med ett foto på en av de humlor som håller på att bli helt inavlade borta på Brittiska öarna enligt Inbreeding among bumblebees increases risk of extinction:


Trots att humle hannarna bland Bombus muscorum på de brittiska öarna försöker göra sitt bästa är de för nära släkt med honorna. Kanske skulle några honor och hannar från utländska humlor hjälpa? Från oss människor vet vi dock att vi heller riskerar en ökning av ett systematiskt problem med inavel än att minska en uppfattad (normalt helt felaktigt) vår egen chans att föra generna vidare vilket kan tillsammans med några andra faktorer ha betydelse för att främlingsfientlig uppstår. Men närinaveln fortsatt blir hannarna kanske fysiskt tröttare tidigare och det blir lättare för hannar som blåser in från kontinenten att skapa nytta.

Jag kan inte nog uttrycka hur sorgligt jag tycker det är att humlorna har det tufft. Det är verkligen den av naturens insikt jag i många ögonblick upplevt som trevligast att ha på balkongen och enklast att komma överrens med även om vi i några enstaka tillfällen kanske haft delade meningar om riktigheten att humlor ska vara inne i min lägenhet.

Honungsbin har ju också stora problem och tycks bl.a. i Nordamerika på att dö ut bit för bit. Den exakta orsaken vet man inte men antar vi att principen vi här spekulerar om är riktigt gör den dem mycket känsligare för riskabla förändringar i omvärlden.

Det samma skulle om vi resonerat rätt inte gälla en lika inavlad djurras som lever i små antal. Den stora kolonin uttrycker mer trygghet och genetisk förändring sker oftare via mutation emedan den för individen kommer ske oftare via volativa genuttryck. Om det förklarar varför de nästan fullständigt inavlade svenska bävrarna klarat sig så länge vet jag inte.

Det är en hypotes i alla fall som hela resonemanget. För mig - kopplingen till "serotonin" i språk hör till det mest triviala vi har och vi vet alla nästan medfött vet hur vi uttrycker och analyserar. Det här om det stämmer eller inte gör det samma. men det är möjligt att jag följer upp det mer ändå därför att det är ett så mycket enklare område att ta fram saker för än mer komplexa nyare där vi fortfarande har nästan ingenting i modeller eller data. Komplexiteten i språket är något helt annat och serotonin adderar inte svårigheter där utan det är hemvist för dopaminets sekenser för att uttrycka samband, avstånd, intensitet, kontrast o.s.v. Serotonin är utanför ett fåtal områden - vilka om man ska vara elak inte rört sig just något alls sedan Darwin och senare PCI, respektive för en annat område den gamla typens antihistaminer varifrån mer eller mindre alla idag använda antidepressiva skapats från - inte annat än trivial.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar