Kvinnliga förebilder i matematik: Fler sajter kan enkelt skapa värde

2010-09-14

Kvinnor har samma biologiska förutsättningar som män att prestera i matematik. Trots det trycks deras potential ner av den negativa stereotypen myten att de är sämre i matematik skapar vilket konkret enligt forskning får deras arbetsminne att fungera sämre.

En åtgärd som kan balansera negativa stereotyper är att visa positiva stereotyper. Det är orsaken till projektet vi initierade på Nyfiken vital där positiva kvinnliga förebilder (sidan förklarar projektet och listar dom som använts) inom matematik, fysik m.m. lyfts fram i faktarutor i artiklar och nyheter.



Den senaste kvinnliga förebilden inom matematik vi lyfte fram var Hypatia av Raphael i referenssidan: Statistiska funktioner i GNU Octave.

Över de kommande åren kommer antalet växa i lugn takt. Även om Nyfiken vital inte är enorm stor ligger den på en stadig ganska stor trafik och det bör därför ge en mätbar påverkan över tiden.

Denna påverkan kommer bli ännu större om det leder till att andra gör liknande projekt (vår lösning passar givetvis inte alla). Även om mycket sådant redan skett sedan många år gäller att för sådant på webben är det av typen "publicering från projekt" som fått projektpengar d.v.s. är vad ingen egentligen läser möjligen undantaget en liten topp om någon tidning skriver om det.

Det är mycket effektivare bloggar och tidningar på nätet kontinuerligt tänker på detta utanför en metod som ger påverkan utan att kräva så stora insatser att den är för dyr. Jag diskuterade ju det tidigare i Kvinnliga förebilder inom matematik och vårt koncept är ett sätt att tänka som man kan utgå från men även enskilda insatser t.ex. i ett inlägg lista förebilder har säkert också ett positivt värde.

Jag föreslog det också som en slump när jag skrev en annan kommentar till Technology review i deras artikel How Fast Are We Mutating? (jag är hanshusman i tråden).

MIT själva (Technology Review Inc. ägs av Massachusetts Institute of Technology d.v.s. MIT) är ju en aktör som gjort mycket i det här området nyligen till exempel denna utställning:

'If a girl comes along who really wants to be an engineer tell her to go to it,' said Lydia Weld, Class of 1904. The wisdom and determination of MIT's women are showcased in an exhibit that reveals the history of women establishing themselves as students, faculty, administrators and staff at MIT.

Från: Tell her to go to it - Women's Experiences at MIT | libraries.mit.edu

Fler kvinnor inom teknik, fysik och matematik kan ge fler perspektiv och det tror jag kan leda till snabbare utveckling. Det kan vara viktigt inte minst för att möta världens stora hot som miljöförstöring.


Del av MIT:s utställning om kvinnor genom historien vid deras universitet.
Foto: MIT

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar