Tigrar äter upp ankor om de omoraliskt stör jakten med kvackande och bajsande

2010-09-14

Nedan har vi en road tiger som äter en kyckling snarare än en anka. Tecken i skön pekar dock på att tigern börjat bli upprepad av en anka och kanske ger sig ut för att jaga den.

Anka smakar bäst när man inte ätit dem på länge

Det är ganska lite som ger oss samma tillfredsställelse som att käka ordentligt med anka. Särskilt gäller det om vi inte ätit på en tid i vilket fall smaken kan bli kraftigt förstärkt om man klarar att hålla sig från att kasta i sig maten. Detta fenomen är också generell t.ex. om du röker regelbundet och avstår några dagar kommer det upplevas trevligare första gångerna du röker igen (men återställer sig snabbt åtminstone efter så kort tid).

Vi kan kanske spekulera att det är föreställningen om tillfredsställelsen som förstärks snarare än att egentligen något i de biologiska neuronnäten som hanterar upplevelsen direkt som ändrats. Snarast att en till del av hjärnan (ett annat nätverk kanske mer korrekt) lägger en tolkning till upplevelsen.

Att leka med ankan innan man biter nacken av den ger utökad glädje

Tigrar och katter är också sanslöst intressanta exempel på något annat som ger samma påverkan. När de fångat något kan de uppleva en belöning liksom av att äta det men också ger jakten en glädje. Tigrar liksom den enklare katterna gillar att uppleva allt tillsammans och kan därför roa sig med att bolla med maten eller "levandegöra" den (mer otrevligt uttryckt hålla liv i den och låta den komma undan ett steg för att sedan slå ner tassen på den).

Det kan tyckas ondskefullt men ger samtidigt tigern utkad livsglädje vilket hjälper dem att mer effektivt fånga mat och därmed gynnas deras art. Detta är ju viktigt eftersom tigrar är ståtliga djur som det tråkigt nog finns alldeles för få av.

Ankor mår bäst av inte reta tigrar

Tigrar har det visat sig också är den mest intelligenta bland kattdjuren. Det gör att de är mycket luriga och försåtligare än andra katter och därför vad ankor bäst håller sig från att reta med sin ommoral, illa skrivna musik och smutsiga vanor.

Tiger
Är det dags för ankjakt igen? Tigrar äter ankor bara om de är dumma nog att komma nära dom och föredrar större i jakten mer skarpa djur. Det säger sig självt att om en anka kommer nära en tider gör den bästa att flyga därifrån.
Foto: Bjørn Christian Tørrissen Licens: CC by-sa 3.0

Ankor som irriterat en tiger vaggar bäst därifrån

Ankor som lyckas irritera en tiger t.ex. genom att landa på dess huvud gör bäst i att vagga bort istället för att stå kvar och dumt kvacka. Eller ännu värre med högljudda inkompetent kvackande störa tigerns normala matintag och särskilt när det med för ankorna den normala klumpiga vaggande gången så irriterande för den skickligt graciösa tigern - det är inte en slump att en av de hårdaste kung-fu skolorna är uppkallad efter tigern.


Typisk sittande anka. Kommer en tiger förbi sätter han tassen på ankan och så har vi en mätt tiger och en kvackande och bajsande anka mindre.
Foto: Vincent de Groot Licens: CC by-sa-3.0

Att stå och kvacka bevisar dessutom att tigern hade rätt i argument. Det gör tigern upphetsat motiverad med en berusande stridslyst som fyller honom. Men det är inte bra för ankan.

Tigrar är krigare

Det är vad som kan få tigern att börja smyga runt ankorna under många år och hugga en anka av och till eller kanske istället någon fågel som får låna utrymme bland ankorna mot att den ger dem maskar istället. Vad han nu känner för.

Det kostar tigern väldigt lite energi därför att där ankorna finns är tillgången på energi stor medan det däremot blir konstant stress och problem för ankorna. Tigrarnas natur är striden och den motiverar dem - de känner sig starka och levande - medan resten av livet mellan krigen endast är limbo utan mening eller känsla.

Därför ska kvackande ankor som kommit nära en tigern bäst flyga iväg innan han får tigern att allvar börjar sträcka på benen för att käka upp ankan. Särskilt gäller det när dom andra ankorna inte ger ankan något stöd utan pratade illa om ankan när de drack öl med tigern och bl.a. sa att de inte trodde han skulle vara kvar i ankflocken nästa år. Får man på det en hämndlysten tiger efter sig lär det inte hjälpa.

Tiger

En tiger ryter alltid sist

Ankor ska heller inte glömma att tigrar ryter för varje kvackande och lite mer för varje gång. De lämnar inte sådant utan att deras rytande blir det sista som hörs.

Det därför de egentligen längtar de efter den hårda blodiga striden och därför tar varje chans att se om den kanske ändå blir av. Det är som ett gift i deras blod och endast tanken på de stora farliga krokodilerna håller den från att direkt rusa på och äta upp ankan efter att korrekt lekt med den några månader.

Tigrar har mer IQ därför att de är snabbare

Det kan tänkas ha att göra med att de ofta jagar ensamma eller i par om två. Snarare än att en hel flock tigrar kommer marscherande tillsammans.

Genom detta slås enskilda tigrar som är för dumma för att fånga ankor, råttor och andra små energikällor ut och i generation efter generation har tigrarnas hjärnor blivit allt effektivare.

En åldrad tiger har slagits med och segrat mot allt. Träffar du en gammal sådan tiger kan berätta om långa långa listor på motståndare legendariskt brutala där ingenting idag ens är i närheten av dem. Tigrarna vi har nu är överlevarna och segrar oavsett om bytet är triviala ankor eller om de dansat och segrat över jordens största krigare - Draken.

Lejon är alltid långsammare än tigrar

För ett lejon gäller istället att de jagar i flock. Det innebär att värde skapas (givet att miljön gör denna jaktmetod möjlig vilket t.ex. inte gäller om man jagar tigrar) där mindre krav på individen ställs.

Därmed blir också individerna mindre intelligenta där en kostnad tas för gruppen. Den stora nackdelen med detta för vilken population eller organisation som helst som är i samarbete är dock att det är svårt att bibehålla hastighet och agera snabbt.

Här har sambanden diskuteras djupare tidigare först rörande en ny modell gjord vid bl.a. University of California och Standford där övergripande energimönster där underliggande faktorer påverkande rate inte inverkar:

En enkel "topologisk" modell för att uttrycka dynamik i nätverk där meddelanden passeras

Vidare har sambanden diskuterats rörande studier gjorda på myrstackar:

Metabolism i myrstackar visar organisationers energiförbrukning

Att för en stor flock försöka två tigrar som de lyckats reta upp eller väcka hungern hos är vad som i nödvändighet kostar enorma resurser (jämför med de många hundra tusen medarbetare fler DHS har idag för att säkra de amerikanska gränserna) medan det för tigern bara är större intag av energi och jaktens härligt berusande känslor.

"Tiger! Tiger!"

Att förlusta mig med att skriva om tigrar fick med att tänka på Rudyard Kiplings dikt Tiger! Tiger! från Jungelboken:

What of the hunting, hunter bold?
Brother, the watch was long and cold.
What of the quarry ye went to kill?
Brother, he crops in the jungle still.
Where is the power that made your pride?
Brother, it ebbs from my flank and side.
Where is the haste that ye hurry by?
Brother, I go to my lair–to die.

Den vargen hade säkert mått bra att ha utmanat sina föreställningar om sin irrationella stolthet innan han gick ut för att jaga tigern.

Tigrarna frånsett att de leker med bytesdjuren - vilket kan tycks i alla fall lite otrevligt men så är nu tigrar - är jungelns mest moraliska djur. Därför gav Moder Gaia dem också utökad kraft och intelligens att försvara sig med. Ankor, vargar m.m. är alla lite smutsiga och håller sig bäst till sin vanliga smutsiga verksamhet på avstånd från de ädla tigrarna.

1 kommentar:

Anonym sa...

Va fan - var du full när du skrev det här - eller?? Stavning, faktagranskning - allt är rent käpprätt åt helsike! Driver du med läsarna? Det verkar ju helt meningslöst att publicera dravel - med etiketten "kul" - det här är INTE roligt!

Skicka en kommentar