Mulan - I'll make a man out of you

2010-09-05

Jag såg tråkigt nog inte Mulan men jag fann ändå det här klippet från filmen intressant både rörande musiken, lyriken och vad vi ser uttryckt visuellt.

Vi har den perfekta krigaren uttryckt. Att ta den rollen är vad människor både kan tvingas till genom omständigheter eller av hunger.

Att klara det kräver saker av denne och en är att man inte tvekar. Upprepad träning är en sak som lägger en grund till det och vi kan se att han uppenbart gjort det genom den perfektion han uppvisar.

Också krävs ett stort självförtroende där han inte får tveka om sin egen förmåga. Vi ser här också hur han demonstrerar sin förmåga kraftfullt för sina soldater vilket ger förmåga att leda dem kanske mer för att förändra honom själv som dom.

Området har diskuterats tidigare på Pryltrend där vi tittade på några exempel från amerikanska inbördeskriget - av världshistoriens mest onödiga konflikter och också ovanligt otrevligt på alla tänkbara sett men intressant genom hur det påverkar fram till idag - där vi har några inlägg som illustrerar några aspekter i nedan.

Följande kan vi se som att de illustrerar delar av efectos especiales relevant här:

Efter segern håller nallen ett inspirerande tal och förklarar hur en kikare fungerar
Två Flaggor är bättre än en
Nalle med Flaggan gör Uppsala vackrare
En mindre hatt för taktisk operationsledning
Rätt hatt skapar hjälten
Vart tog hatten vägen? Och varför börjar vi inte bära hatt igen?

Vi har också andra aspekter mer syftade att illustrera samspelet med andra i organisationer och viktigast den roll musiken kan ha som jag tror vi ofta underskattar:

Filmmusik - Bonnie Blue Flag från Gods and General
Marschmusik från Amerikanska inbördeskriget - Dixie War Song
Marschmusik från Amerikanska inbördeskriget - New York Volunteer
Marschmusik från Amerikanska inbördeskriget - Stonewall Jackson's Way

Vi kan också ställa förlusten liksom p.s.s. mycket i relation till vad jag skrev i ett inlägg nyligen:

"Givetvis också förutom att vi har en association till romantiska situationer av typen dans eller snarare mer generellt där situationer för breeding eller emulering av det samma där faktisk befruktning hindras samt konflikter m.m. har vi också en hierarkisk association generell över kulturer.

Denna är också precis som allt annat rekursiv d.v.s. intensivare musik kommer vara mer vanligt t.ex. hos ungdomar. Eller hos en befolkningsgrupp som uppfattas separerad och är mindre i antal oavsett om de lever i the south eller är svarta."

Från: Sweet Home Alabama

Där vad jag skriver om motivation i musik är viktigt och det är precis samma sak den perfekta krigaren i Mulan uppvisar i klippet om än via andra realiseringar (men i grunden tror jag att det är samma enkla mekanism i hjärnan):

En förklaring av motivation i musik

Det samma gäller givetvis de efectos especiales som den första gruppen av länkade inlägg uttrycker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar