CIA:s Miniatyr från 1970-talet för avlyssning - Dragonfly

2011-04-25

Den här lilla farkosten var ju ganska häftig. Dels gäller ju att storlek är viktigt för hur vi uppfattar värdet i något.

Jag vill i värde-delen av Människans språk vi börjat komma in på se det som samspelet i min modell (i mycket överstämmande med vad vi vet men kraftigt förenklat ner) till vad jag ser som motsvarande samspelet mellan delar av prefrontala cortex och amygdala i det som kallas mer eller mindre.

Vi ser delar av det undantaget hur skalningen är lokaliserad i följande illustration från Byggsten: Neuronnät möter semantiska nät och känslor:

Några välkända exempel på när större är bättre kan vara en stor bil kanske större än man behöver. Eller varför inte Guvernör Schwarzenegger som ju kanske hade lite nytta av storleken i sin filmgenre (jag tycker oavsett en ofta lågbudget att många var hade sina poänger. Hur många såg inte Conan mer än ett äventyr som ett filmkonstens mästerverk?).


Reagan är en person som många spontant har väldigt negativa åsikter kring. Som jag ser på honom liksom Jeltsin levererade de ett enormt värde i när det krävdes där mycket annat är väldigt lite jämfört. Reagan var President under Sovjetunionens sista år och det slutade inte med krig: Libyen: Mötet överbrygger låsta konflikter. Det var ett gott arbete gjort. Jeltsin klev upp på stridsvagnen när Rysslands frihet igen var allvarligt hotad. Om han sedan uppträde lite åldrad i kognitionen ibland ser jag verkligen som en ren småsak.

Hur skalar vi då dessa värden? Det är i min modell projektionen ner mot amygdala där vi i det kan se isomorfiska likheter och jämförelser över flera invanda värderingar. Det är dock frontala cortex som hanterar skalningen på datat vi får in - som jag ser det - där vi kan expandera ut, minska, resonera om hur olika värden nu påverkar varandra och kommer utvecklas över tiden. Orbitofrontala cortex är självklart som vi vet viktig för prediktion men skalningen lär jag uttrycka separerat och en hel del indikerar att en möjlighet är att det verkligen är att samspel ner mot perceptionen från frontala cortex där vi i vad vi upplever respektive föreställer ex. rent visuellt gå närmare ut från något där jag vill se det som samma sak men att vi kan lära oss att hantera rent abstrakta dimensioner (ex. pengar) eller skapa komplexa dimensioner som bygger på varandra.

Grundläggande finns det diskuterat i flera kapitel av Människans språk. Dessa två ger en tidig lättsam introduktion till några egenskaper i det:

"Komplexiteten" i samspelet kan vi se genom att det inte endast fungerar om det är större eller mindre där större alltid är bättre. Ibland är mindre bättre.

Det kan gälla bara därför att en värdeassociation skapats. Underliggande tidigare är dock troligt nästan alltid energieffektiviteten där det om det är ett lika bra verktyg i vissa situationer i lägre storlek ger andra fördelar. Du kanske inte behöver bära lika tungt eller du märks inte lika viktigt när de försåtligt smyger dig fram för att snara en kanin.

Avgörande när den direkta utvärderingen mot det praktiska lämnats är dock flockens abstrakta värdering i helheten. Det är ju konkret vad inflation och deflation beror av: människans samlade värdering av det. Samma sak gäller givetvis konst, guldpriser o.s.v.

I varumärket kan det vara helt imaginärt där vi reagerar positivt på det även när det inte är vårat eller vi äger något med det. Jag vill se det som en konsekvens av vårt språk är för att effektivisera människoflockens språk. En sida av det mer än direkta utrop vid jakt och dylikt är att återanvända kunskap om jaktmarker, vilka bär och svampar som är ätliga o.s.v. När vi uttrycker positivt om något om det är vår flock litar vi därför på det och mest i det direkt fysiska rummet. Välkänt där och refererad flera gånger i Människans språk är ju forskningen från 1970-talet där vi ser att studenter litar mer på vad ett par andra studenter säger om en kurs i dennes närhet än statistik från kursutvärderingar.

Skattning av värdering från flock är nu skattningen av vad vi kan se som värdering av vem vi får informationen från. Det kan vara absolut (vad vi kan se att certifieringar i bästa fall kommer i närheten av men oftare tror jag konkreta risker som upptäckts eller att man delar ett nära intresse med någon där man också har samma smak och vet att man ex. båda absolut vill ha ett visst samlarföremål eller liknande) men är oftast relativt. För en ny student finns lite det kan vara relativt mot.

Vi har några idéer hur man kan se på det ner-förenklat till vad jag ser som en version 0.2 av grid för perception. Den ska nu inte alls hantera värde eller sannolikhet utan ligga före det därför att jag vill ha den både för att ett steg där man mer direkt kan uttryck från text vi analyserar liksom för att uttrycka hur vi ser på kunskapen om problemet vi formulerar för analys.

Vi inser dock som jag pekar på att det hur sådant här ser påverkas av vem vi är, vad vi kan och vet och om vi har någon särskilda minnen som ger ex. en association till risk eller värde större eller mindre.

Några exempel på system jag tittat på som representerar viktiga entiteter finns i:

En utmärkt datakälla jag endast när jag skrev det inlägget tittat på klassificeringssystemet för men nu också deras övriga excellent i antal ord och begrepp mycket kompletta arbeten (inte minst LCSH vi är tacksamma för att ha hittat). Här där vi sökt och dokumenterat de känslomässiga uttrycken av bl.a. värde men ännu mer andra koncept både visuellt och i musik som beskrivande är ett gott tips för den som söker den till ord mer än känslodimensionen mycket exakta och kompletta mappningen i mötet mellan ord och bild denna thesaurus också från Library of Congress:

Där är det också som jag idag skrev när jag knöt-samman säcken vid den som nu av och till diskreta punkten där jag tittar till äldre fallstudier där jag tittat på det mesta för nya perspektiv: svenska tidningar, internationella företag, bildkoncept, politiska frågor o.s.v. att en del koncept har lägre prioritet av rent praktiska frågor. Referera där till:

    1.
    Illustrerar fler aspekter av detta. Vi ser också uttalat delarna som behöver reduceras.

    2. Vad är skillnaden när diktaturen faller stridande resp. ger upp? Mängden
    Det här är ju verkligen vad vi delvis diskuterade här som är en del av flera som går in i detta i flockens språk så att säga. 3. Viktigt koncept: Tidningar söker och uttrycker förändring
    Ett lika bra exempel och diskussion som något vad jag ser som intensitet och tid i ett mer hemvant område och därför kanske ett tydligare exempel givet att det inte uttryckts mer formellt än. Intensitet och värdet det har i sådant här känner vi ju dock alla till. En mycket tidig studie - där det idag används i allt från militära strategiska spel, intelligence, ekonomiskanalys, i modeller i genetik, lösningar för att effektivisera resursanvändning m.m. och som är en för året speglande gott enkelt exempel A Formal Theory of Interaction in Social Groups av Herberbt A. Simon.

När jag nämner fallstudier är de mindre formella - många men inte alla brukar jag använda denna och ett par bloggar för att göra minnesanteckningar på och spara vad jag vill ha kvar. Dessa gör jag är för nya idéer där den effektiva vägen är att använda den mängd forskning som finns och publiceras när man just söker exaktheten givet vad sådana noggranna studier kostar i minst tid och ofta mycket mer och sedan hantera implementation av modell från det för träning o.s.v. Några dock också för data och det gäller som jag skrev gulligt som ju ligger sparat här.

När nu tipsat om filmklippet av CIA:s miniatyr och diskuterat skalning av värde vid större eller mindre kan vi också tipsa:

Det är en utmärkt på så många sätt. Även om tillämpningen i sig är ointressant för dig (även avseende många förliga ex. reklam, kundbemötande, hur vi organiserar information m.m.) är det om likhet i kunskap eller någon aspekt vad som kan ge oss ett alternativt perspektiv och därigenom nya idéer. Det är inte på något sätt en tråkig text utan har värde, goda referenser och är lättläst. Igår tog jag med den i Libyen: Mötet överbrygger låsta konflikter där den diskuteras lite.

Nyare forskning finns - och bäst för viktiga områden gör man en litteratursökning över tar ut det viktigaste - men det är ett excellent sammanfattat referensverk ungefär som läroböcker i perception, grundläggande psykologi o.s.v. men med en varierad tillämpning vilket tillsammans med vanligare områden kan göra det lättare att se värde i fler frågor än i värsta att endast kunna utgå fån tillämpning i medicinsk psykologi. Du får mer att jämföra med.

Vad kan vi nu säga om DragonFly?

En sida är att den är liten och det är energieffektivt. Mer än utrustningen CIA byggde på 1970-talet är det dessutom ett abstrakt koncept i asiatisk kultur.

Wikipedia skriver följande om symbolen i Japan:

"As a seasonal symbol in Japan, the dragonfly is associated with early and late summer and early autumn. More generally, in Japan dragonflies are symbols of courage, strength, and happiness, and they often appear in art and literature, especially haiku.

The love for dragonflies is reflected in the fact that there are traditional names for almost all of the 200 species of dragonflies found in and around Japan."

Från: Dragonfly (mer finns än citerat både om Japan, andra kulturer och själva insekten.


Foto: Hans Hillewaert
Licens: CC by-sa 3.0.
Hittad i: en.wikipedia.org/wiki/Dragonfly

Vi har också följande citat från Dragonflies on art and culture (University of California at San Diego) där också mer finns att läsa om symbolen.

"An Illustrated Encyclopaedia of Traditional Symbols by J. C. Cooper pg 56 1960 (reissued from 1931 with a slightly different name)
- can share butterfly symbolism of immortality and regeneration
- Native Americans - whirlwind, swiftness, activity
- China - summer, instability, weakness
- Japan - national emblem of the Dragonfly Island, also irresponsibility, unreliability"

Dem förekommer också i meso-amerikas myter ex:

"Two small children having fallen asleep are accidentally left behind when their parents and the rest of the villagers abandon their village in a hard times to find food. As time passes, the young boy constructs a toy insect out of corn and grasses to comfort his younger sister. Eventually, the toy comes to life and operates as a messenger between the children and the gods.".

Och visst har vi dragonfly här sedan tidigare:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar