The Bad Touch - Snabb djurisk belöning

2011-05-05

Utifrån ex. Stealth helikopter II, Björn Borg, Luftföroreningarna i Kina & Vägen till Demokrati? (systerbloggen mer kognitiv än emotionell) skulle vi se det som liggande i det romantiska d.v.s. den "nedre" värderingen. Vi kan se det som vi har två belöningscentrum nära associerade till orbitofrontala cortex.

De uttrycker alltid normalt viss aktivering. Vi kan se det som att de predikterar värdet av möjliga vägar vi tror är öppna.

Och av och till trycker de till lite extra för att kunna nå längre ut och uttrycka kanske att en oväntad eller relativt tid och rum stor belöning kom där vi har ett indikerat nytt verktyg, metod eller kunskap att minnas till nästa gång. Givet ingen exakt kontroll trycks allt till och upprepningen ger ett antingen rätt eller ganska ofta felaktigt inlärt beteende av det.

I den nedre där troligt skillnaden är mindre efter projisering i amygdala ligger vi ju närmare det mer juriska i den meningen att den sekventiella tolkningen relativt värderingen inte förutsätts. Den övre mer abstrakta kan vi j se förutom troligt egna just abstrakta uttrycka sekvensen relativt det absoluta värdet.

Det är som aporna som saknar abstrakta belöningscentrum. Gömmer du mat för dem går de alltid till den mesta maten som gömdes även om den hunnit ruttna. Inte så för sångfåglarna som har ett motsvarande centrum.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar