E-Type feat. NaNa Hedin - Set the World on Fire

2011-05-11

Musik kraftfull i den typ av motivation som ligger nära hybris. Sådan är kanske inte alltid men oftast i naturliga mekanismer relaterade tror jag till hierarkisk makt. Kanske en i evolutionen skapad mekanism. Konkret föda är föda nu. Abstrakta värden ex. pengar är revir. Makt över flocken är makt över alla revir så långt du orkar gå på en dag (vanligast tror jag i historien fram tills människan och humanoiderna började sprida sig i världen där det växt längre och längre ut med bättre och bättre kommunikation via kartor och teknik som möjligt).

Mest fascinerande är att mer än hybris kan det hos vissa ge en helt felaktig bild av deras praktiska betydelse. De jämför relativt och tror att det skalar ut längre än det i verkligheten gör. Det är roande att se så många gånger.

Men relatera det nu med våra politiska ledare på hög nivå i dom västerländska demokratierna. Har vi det problemet där? Nej inte märkbart annat än undantagsvis (ett troligt exempel var Nixon och kanske Kennedy men möjligen var det för båda relaterat till medicinska problem ev. droger). Vi kan se att processen i sig tenderar att reducera problematiken.

Möjligheten att fördela makt via val gör vad vi kan se som att den upplevda makten inte reduceras men håller sig rimlig relativt den expanderande storleken på flocken. Och överdrivna påslag hos ledaren blir mindre sannolika.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar