The Battle Cry of Freedom: Unionens och Konfederationens version

2012-02-24
Rekryteringssång från Amerikanska Inbördeskriget, Nordsidan, när arméen behövde fyllas på med hundratusentals nya att gå till slakt. Notera hur sången har egenskapen att den relativt lätt kan upprepas under långa tidsperioder ex. stående på gatan och man kan enkelt välja mellan sådana avsnitt och vid visat intresse växla till ivrigare verser.

Syd-sidan av inbördeskriget kom senare att låna musik och lyrik och gjorde sin egen variant. Vi kan se skillnaden i lyriken ex. i första versen värd att jämföra för att se och förstå kraften i symbol...

The union:

The Union forever! Hurrah, boys, hurrah!
Down with the traitor, up with the star;
While we rally round the flag, boys, rally once again,
Shouting the battle cry of freedom!

The Confederate:

Our Dixie forever! She's never at a loss!
Down with the eagle and up with the cross! (albatross)
We'll rally 'round the bonny flag, we'll rally once again,
Shout, shout the battle cry of Freedom!

När en ganska tidsödande beräkning av avstånd mellan symboler i en kompilerad databas över relationer mellan sådan från huvudsakligen olika ontologier, defininitioner av termer m.m. från bibliotek, internationella organisationer, politiska organ och myndigheter m.m. (se Världsproblemen politiskt störst) kanske jag återvänder till skillnaden i lyrik för ett ganska komiskt analys-experiment man kan göra på sådant här jag upptäckte i en av fallstudierna runt musik 2010.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar