Hemelektronik: Svenskarna ges ekonomisk stimulans av Tyskland & Norge

2012-07-11
En misstanke besök på Mediamarkt.se (Tyskt) och Elgiganten.se (Norskt) hemsidor är att kedjorna av och till för varorna rabatterar priset mot vanligt när man handlar från butikskedjor med brett sortiment.

Tyskland respektive Norge ger ofta en känsla av att vara välbeställda från exportindustri respektive olja så det torde väl inte vara orimligt att de försöker etablera marknadsandelar den vägen.

Rent allmänt är jag lite skeptisk till metoden jag tror kostar mycket på en marknad väldigt volativ och annons, prisjämförelse och recensions-påverkad. Emellertid gäller samtidigt att detta är en oerhört viktig kanal för flera stora tyska företag och också i kulturell-närhet (om inte som är möjligt direkt eller indirekt via intressenter) vad som gör samarbete mellan tyska elektronik-tillverkare och återförsäljaren enklare.

Möjligen kan man göra ett likartat argument för Norge. De upplever behov av att expandera industri och tjänstesektor i bredd så att det blir mer än "bara olja". Tjänstesektorn är lättare jämfört med industri där industri antingen är innovationsdriven (tar lång tid) eller "pris utsatt" d.v.s. lego-tillverkare i Kina, Pakistan, Vietnam m.fl. är konkurrenter. Att expandera i tjänstesektorn kräver "bara" enkelhet i att hitta bra personal i kunnande och inställning där Norge nog ligger högt både på golvet och från mellan- upp till topp-management och oerhört viktigt: finansiering. Oavsett om det handlar om varuhus eller andra tjänsteområden är god finansiering vad som sparar pengar och gör allt enklare. Norge är finansieringsstarkt och tycks klara "ansvaret" som kommer med det när det gäller kompetens och addera noggrannhet i bokföring och realistiska kalkyler (åtminstone har inga problem jag märkt uppdagats än) där t.ex. Island saknade det mesta av det senare.

För Sverige och alla boende här är det bara att tacka. Ekonomisk stimulans som inte helt otroligt skapar arbetstillfällen rent av märkbart i statistiken. Givetvis om några år lär diverse överskottsanställningar försvinna när kedjorna etablerar sina områden geografiskt och produktkategorier och kanske några rent av fegt flyr hela landet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar