Att Skatteverket är svenska myndigheters mer välskötta verksamheter ska imponera givet antal personer de ska hantera och komplexiteten på databehandlingen. Det är ju heller inte bara skatt de hanterar.
Access till dataregistrar, möjlighet till offentliga handlar m.m. är viktigt både för affärsverksamheter (ex. information i samband med affärskontakter) men också för media. Det är något staten kan bygga vidare på genom ta delar av det globala konceptet med open data som bl.a. USA och United Kingdom är tämligen engagerade i och Sverige delvis redan är involverade i tillsammans med United Kingdom i ett associerat projekt kombinera det med våra befintliga open data projekt och paketera det med de bredare inarbetade verktygen för öppna myndigheter.
Guider och information relaterat öppen information och dataanalys från medias perspektiv:
- Fri statistik och data att borra upp till prediktion och analys
- Personer i amerikanska nyheter: Sverige, Danmark, Norge och Finland jämförda
- Thesaurus och ontologier: Enkel standard skapar större värde i verksamhetskunskap
- Reuters Calais (Väldigt Dåligt) resp Guardian Content API (Bra)
- FBI's analys av sociala media: Vad media praktiskt kan lära
Det är svårt att se en bättre lämplig myndighet för det. Att systemutvecklingsprojekt havererat hos Skatteverket och andra tjänster ej nått ut ska inte oroa varande ytterst normalt medan det imponerar att man faktiskt klarat av leveranskraven trots dom problemet. Driftstabiliteten hos Skatteverket imponerar också liksom rutinerna för att hantera när problem uppstår. Det kan tyckas som en trivialitet att de direkt meddelar att inlämning av deklarationen sköts upp en dag när deras webbplats hade åtminstone något nedsatt responstid sista dagen i år men det visar att man tänkt igenom sådana frågor och har dom enkla svaren redo. Någon ska ju trots allt besluta att inlämning av deklarationer skjuts upp.
Även om demokratifrågorna är viktigt är de ofta diskuterade och välkända i Sverige runt dom här frågorna. Betydelsen av effektiva myndigheter för svensk ekonomi ska absolut inte underskattas men uppmärksammas mindre ofta. Ett tydligt exempel är dagens Europa:
- För flera av de länder som upplevs och uttrycks ha de största akuta ekonomiska problemen är problemen inte akuta.
- Problemen har etablerats under flera år men dolts i redovisningen via diverse underliga ekonomiska incitament men i bästa fall kan anta att politiker m.fl. inte begrep men troligen var rent missbruk för att lura medborgare och grannländerna (se t.ex. reportaget från PBS: Pengar, Makt och Wall Street).
- Hade problemen inte varit gömda tvivlar jag på att den pinsamma hysteri bland Europas politiker uppstått och de kommande åren hade troligt varit enklare för medborgarna i Grekland m.fl. länder.
Det ligger därför i den goda politikerna med ett genuint och ärligt engagemang för ett bättre land natur att se den öppna informationen (när det inte kolliderar ex. med privatpersons rätt till rimligt privatliv eller nationens intresse o.s.v.) som en grupp av verktyg man kan gynna landets ekonomi genom att stärka. Vi ser enkelt betydelsen både för ekonomi och demokrati när vi tänker oss om situationen var sådan att nästa gång vi går till val vet varken vi eller större flertalet av dom valda politikerna vilka skulder Sverige har, mycket ränta eller motsvarande ränta vi betalar för skulderna eller vilka affärsförbindelser politikerna ansvariga för kända och okända skuldeförbindelser haft med lånegivarna vilket situationen varit och troligt fortfarande är i Grekland.
Frågan är också nära relaterad till den svarta ekonomin. Skatteverkets roll där är given och viktig. God datanalays är viktigt. Lika viktigt är tilltro till att den ekonomiska effektiviteten inte bara optimeras hos medborgarna utan att man också bibehåller moraliskt och juridiskt korrekthet bland myndigheter och allt associerat till dessa också när lagen inte är tvingande (därför lagar och regler här ska spegla ekonomisk-effektivitet och moral och den goda politikern går därför inte runt det).
Samma länder med stora problem relaterat till underliga miljard-"lån" tidigare gömda har också alla mycket allvarligare problem med svartekonomi än Europas i tillväxt och lån bättre fungerande ekonomier. Både Grekland och Cypern har en helt sanslös svartekonomi. Stratfor pekade nyligen också på problematiken Italien kommer med här:
Italiens politiska och omoraliska korruptionskultur bland politiker är reell och säkert vad som spelar in. De abnorma nivåer den legat på har dock där också byggt upp starka ytterst kompetenta institutioner som försöker motverka den också om nu prioriteten traditionellt ligger på den organiserade brottslighetens politiska kontakter. Betydelsen för EU att söka nå en god grundnivå gärna på nivå med Sverige där Sverige stärker upp vår konkurrenskraft ännu mer genom att bibehålla samma relativt högre nivå är värde för hela regionen.
Demokrati kommer också med ansvar. Medborgarna måste ta ansvar för hur de röstar. D.v.s. kulturen där man problem skapas som inte korrekt röstas bort utan istället hanteras via mellanstatliga samarbeten utanför demokratiskt kontroll är tror jag kontraproduktiv. Det är bättre att länderna hanterar sina problem helt själva om inte problemen blir riktigt märkbara. Ev. kanske alla de här panik-lånen till aktuella länder verkligen var nödvändigt men om så hoppas jag verkligen att långivarna fått något för pengarna i form av säkerhet, ägarskap i problem-banker m.m. och att man etablerat möjlighet till vettig bokföringskontroll och inte bara kastar in pengar i organisationer som i bästa fall inte medvetet har vana och kunskap etablerad sedan flera år hur problem skjuts på framtiden.