Calling blue base: Manus -> Film -> Citat -> Koncept

2014-03-13

Är givetvis mer än förekommande troligt ganska vanligt relativt mängd språk unikt (i mening av ett enormt ngram för allt sagt i filmen) såväl som mängden språk uttryckt över kanalen till tittarna jämfört med mycket annat (inkl. böcker). En orsak är högre kraft från händelser i visuellt uttryckt, prioritet på kraftiga händelser oavsett action, romantik eller tragi-komiska aliens (i perspektiv från jorden), adderande en djupare mening till fraser eller rent av längre citat.


För att konceptet annat än i neuro science m.fl. områden studerande enskilda hjärnor krävs att viss gemensam tolkning och förståelse av djupet adderat till koncepten. Att resp. film har ett flertal tittar ger detta och möjliggör ett språk-koncept.


En mindre populär (normal-populär eller mindre kanske) kan introducera det i mindre grupper (ex. personer som sett filmen tillsammans). För mycket populära filmer är det förväntat att koncept snabbare kan nå användning i stora grupper. Håller filmen i sig genom åren med nya visningar kan koncepten bli mer varaktiga.


Därmed inte sagt att jag själv tagit minnes- och hårddisk-kostnaden av att annat än att inkluderat kanske 5000 - 15000 implicit (d.v.s. ej riktat försökt ta in koncept från just filmer medvetet). De är tror jag ganska många till antal och på det sätt mina system hänger samman behöver jag dem i mitt koncept-nät innan jag gör NGRAM-recognition sökande dem för statistik (för att slippa natural language processing kostnaden adderande föga värde för co-occurence statistik m.m.). Att nöja sig med mest använda skulle därför kräva en sekundär statistik-källa för att välja vad att inkludera (och egentligen utanför de egna lösningar är det väldigt få DB jag känner till publikt tillgängliga som går över 3-gram vilket gäller många här och för de större tillgängliga spekulerar jag att datakällan kanske inte alltid är optimal för film även om Google NGRAM byggt från böcker kunde vara värt ett försök för 1900 - 2008 (eller fler år om de kommit nya: sida för nedladdning nämner ny version 2012 men jag har inte laddat ner den än och vet ej vilka år inkluderade - app på sidan går till 2008 fortfarande men behöver inte ändrats).


Nedan E.T. phone home där vi mer än grafens elegans kan beundra E.T.'s british english bias trots dumpad av skeppskamraterna någonstans i USA.



Spontant gör brittiskt-språk-bias mig misstänksam: Är det tänkbart att E.T. inte gjorde riktigt vad han gav sken av? Är det tänkbart att han kanske "glömts kvar" (hur troligt är det egentligen att de inte räknar in the sailors innan hemresa från främmande planet?) på alla möjliga platser runt om jorden för att göra information mining på godtrogna barn lurade av ytlig "hjälplöshet" inducerande tycka-sund-om manipulerande dem till att ej som korrekt överlämna en potentiell scout del av en kommande invasion till lämplig myndighet?


Frågan kan tyckas löjlig för en fiktiv-skapelse men är värd att reflektera i kontext av skolundervisning. Förstår dagens barn och ungdomar att man ej hjälper infiltrationsförband att fly oavsett rymdvarelse eller big-eye-anime-like-girl-creature (eller the real thing kanske lika effektivt). Och omvänt givet det överdrivna-soldat-intresse (utanför formaliserad utbildning och yrke i alla fall) nationalism kommer med att man ej själv bör försöka sig på vivisektion eftersom det kritiska inte är destruera the alien utan lära om dess svagheter så att rätt vapen kan konstrueras. Det fodrar god utrustning och metodik genomförd av välutbildad personal.


Oavsett hur spännande och utvecklande det kan vara att göra själv tillsammans med några skolkamrater eller hela skolklassen kanske tillsammans med biologi lärare måste nationens säkerhet komma först.


Exemplet med E.T. the Extra-Terrestrial måste därför komma med varning om det direkt olämpliga att låta barn, ungdomar och andra lätt-ledda att titta fritt på den utan hjälp med tolkning av vuxen rörande vad som egentligen hade varit korrekt beteende. Får jag någonsin en mycket lång ledighet vore ett spännande projekt att skriva en vuxen-handledning till att förklara denna och övriga ytligt attraktiva men i detaljer samhällsfarliga filmer. Jag tror knappast ingen av oss vill förlora kontroll över jorden till aliens därför att en grupp barn flytt med potentiellt precis den information vi behöver för att skapa effektiva vapen mot dem...



Nedan ett till koncept jag ej rör är från film men delar fras-likheten där vanlig. Troligt subkulturell förekommande i någon troligt mer praktiskt än teoretisk gruppering. Möjligen något liknande intelligens, scientolog-sekten eller ev. i media-leverantörer rörande informations-extraktion.


[A bit unclear in recording: Nu är?] personligt-pronomen duktigt dockad.

If found: Big thanx.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar